Drobiowe kotlety z pieczarkami i pieczarkowym sosem
Bardzo smaczne kotlety z mielonego mięsa kurczaka, faszerowane pieczarkami i podane z... pieczarkowo-śmietanowym sosem. Inaczej mówiąc – mielone podwójnie pieczarkowe ;) To kolejna odsłona (nie)typowych mielonych, tym razem pochodząca z kuchni rosyjskiej.
Przepis wypatrzyłam na blogu Grumków.
DROBIOWE KOTLETY Z PIECZARKAMI I PIECZARKOWYM SOSEM
(2 porcje)
300g mielonego mięsa z kurczaka*,
150g pieczarek,
1 małe jajko,
2 łyżeczki masła,
4 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%,
½ szklanki śmietanki kremówki,
2 cebulki dymki,
bułka tarta,
pieprz cayenne,
gałka muszkatołowa,
sól i pieprz,
olej do smażenia
2 łyżki bułki tartej wymieszać z 2 łyżkami kwaśnej śmietany i odstawić do napęcznienia.
Pieczarki bardzo drobno posiekać (można je zetrzeć na tarce o grubych oczkach) i poddusić na łyżeczce masła, aż woda, którą puszczą, odparuje. Doprawić solą i pieprzem.
Mięso włożyć do miski, dodać jajko, napęczniałą w śmietanie bułkę, doprawić solą, pieprzem oraz odrobiną gałki i pieprzu cayenne. Dokładnie wymieszać. Masę podzielić na 4 części. Każdą z nich rozpłaszczyć, nałożyć na środek łyżkę pieczarkowego farszu, złożyć i zlepić, formując niewielkie, podłużne kotleciki. Kotlety panierować w bułce tartej.
Ułożyć je na talerzu, przykryć folią i schłodzić w lodówce (ja pominęłam ten etap).
Schłodzone kotlety usmażyć na oleju, po czym ułożyć na papierowych ręcznikach, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu.
W rondelku roztopić drugą łyżeczkę masła i lekko podsmażyć na nim cebulkę dymkę. Wlać śmietankę kremówkę i gotować kilka minut, aż trochę się zredukuje i zagęści. Dodać pozostałe 2 łyżki kwaśnej śmietany i pozostałe pieczarki z farszu, wymieszać i podgrzać, jednak nie dopuścić do zagotowania. Doprawić solą i pieprzem. Gotowy sos podawać do kotletów.
* Ja kupiłam filety z udek kurczaka i sama zmieliłam je blenderem. Można też użyć gotowego mielonego mięsa z indyka.