Kotlety mielone z papryką i pieczarkami
Trochę inna wersja zwyczajnych kotletów mielonych. Pieczarki i drobno posiekana papryka sprawiają, że są one niezwykle soczyste i delikatne, a przy tym wyraziste w smaku. Warto wypróbować :)
KOTLETY MIELONE Z PAPRYKĄ I PIECZARKAMI
(2 porcje)
250g mielonej wieprzowiny,
1/2 niedużej, czerwonej papryki,
3 pieczarki,
½ cebuli,
1 małe jajko,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól i pieprz,
bułka tarta,
olej do smażenia
Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę i paprykę jak najdrobniej posiekać.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć przez kilka minut pieczarki, cebulę i paprykę, po czym wrzucić je do miski z mięsem. Dodać natkę, jajko i 2 łyżki bułki tartej oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać, uformować 4 małe kotlety i obtoczyć je w bułce tartej. Usmażyć z obu stron na średnim ogniu.
Po usmażeniu wyłożyć kotlety na ręczniki papierowe, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu.
(inspiracja: magazyn "Moje Gotowanie" 8/2011 z moimi zmianami)