Kaczka i kapusta to połączenie znane z kuchni polskiej i wydawałoby się, że w tej kwestii nic nas już nie zaskoczy :) Nic bardziej mylnego! Pierś kaczki marynowana w sosie sojowym, imbirze i czosnku, podana z lekko podsmażoną, pikantną kapustą pak choi to propozycja dla wszystkich, którzy szukają czegoś nowego w klasycznych połączeniach :)
W tym przepisie nie ma nic odchudzonego, ani nowego, ale uwielbiam ciasta drożdżowe ze śliwkami w klasycznej postaci. Nie mam jeszcze odwagi mocno eksperymentować z tym przepisem, ciężko będzie stworzyć coś lepszego ;).
Wyszło dobrze, wyszło pysznie! Z takiej wspólnej pracy zawsze coś dobrego wychodzi. :) Oto nasze pierogi - ruskie wzbogacone okrasą z roślinnego smalczyku - Smakowitą Pajdą, jabłkową z cebulką.
Farszynki to potrawa pochodząca z rejonu Warmii i Mazur. Jak nietrudno się domyślić, ich nazwa pochodzi od farszu, które otulone jest ziemniaczanym ciastem formowanym na kształt kotletów. Najczęściej w środku znajduje się mięso i taką wersję uznaje się za tradycyjną. Ja jednak pokusiłam się o farszynkową wariację z wędzoną rybą i serem
Jesienna surówka pełna naturalnych przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwzapalne. Duża dawka witaminy C, którą zawiera cykoria i szpinak chroni nas przed infekcjami, na które jesteśmy narażeni w okresie jesienno zimowym.(...) Marchew i kapusta pekińska dostarczy natomiast wapnia
Wraz z jesiennym chłodem, nastał dla mnie czas i przyszła ochota na dania jednogarnkowe. F a s o l k a po bretońsku ... czyż może być bardziej banalnie?... :) W takiej mniej więcej postaci zrobiłam ją po raz pierwszy w zeszłym roku - p o s m a k o w a ł o. Teraz, chodziło za mną od dłuższego czasu, czekałam na chłodniejsze dni, żeby to treściwe, rozgrzewające danie smakowało naprawdę dobrze.
Tym razem zupa na pikantnie, skropiona szczodrze olejem z pestek dyni, który naprawdę warto mieć, choć drogi. Ale głęboko orzechowy smak rekompensuje wszystko ;) I garść pestek dyni, dla urozmaicenia struktury.
Babka jest bardzo smaczna, a jak pachnie! Fajnie się tutaj sprawdziła Smakowita Pajda, połączenie jabłka z cebulką do tej potrawy bardzo mi pasowało. Smażyłam na niej cebulę, czosnek i boczek, które wylądowały w masie ziemniaczanej. I wyszło super. Babka nie jest tłusta, a za to bardzo smaczna.
Zabrałam się za knedle. Knedle z jabłkami u nas w domu nie mają sobie równych. Wolimy je od tradycyjnych knedli ze śliwkami. Jabłko w środku jest miękkie, ale nie rozpadające się. Jabłka nie mają tyle soku co śliwki czy truskawki i jeśli gdzieś ciasto się przerwie, knedel nadal wygląda zgrabnie, nie jest zabarwiony sokiem i nie rozmięka w tym miejscu.
Dziś najzwyklejsze obiadowe kotleciki mielone. Na blogu jeszcze się nie pojawiły, a przecież są bardzo smaczne, chyba wszyscy je lubią. Czasem mogą się znudzić i wtedy potrzeba w nich małej odmiany. Kotlety robię zawsze z mięsa indyczego, takie lubimy najbardziej. Dziś dodałam do nich pieczarki, które uprzednio drobno pokroiłam i wraz z cebulą poddusiłam na patelni na roślinnym smalczyku Smakowita Pajda z jabłkiem i cebulką.
Kopytka, to jedno z moich ulubionych dań. I jedno z najbardziej uniwersalnych. Mają wiele twarzy, można je robić na wiele sposobów i podawać w różny sposób, np. z rozmaitymi sosami, z pesto, z masłem ziołowym, gotowane, odsmażane, zapiekane, a nawet na słodko. Dzięki temu nie sposób się znudzić :) Dzisiaj kopytka gryczane
Poczciwa grochówka - podawana na imprezach masowych i jedna z najchętniej serwowanych potraw w wojsku. Robiła największą furorę na każdym festynie i na dożynkach;-). Zawsze do wojskowej garkuchni stała największa kolejka. Pożywna, gorąca, pachnąca i obowiązkowo z wielką bułą…;-). Przygotowywana na wędzonce z dodatkiem ziemniaków, czosnku i majeranku.