Grochówka
Poczciwa grochówka - podawana na imprezach masowych i jedna z najchętniej serwowanych potraw w wojsku. Robiła największą furorę na każdym festynie i na dożynkach;-). Zawsze do wojskowej garkuchni stała największa kolejka. Pożywna, gorąca, pachnąca i obowiązkowo z wielką bułą…;-). Przygotowywana na wędzonce z dodatkiem ziemniaków, czosnku i majeranku. No może finalnie niezbyt komfortowa dla osób przebywających w najbliższym otoczeniu;-)) Lubicie?
Składniki:
- 40 dkg połówek łuskanego grochu,
- 4 ziemniaki średniej wielkości,
- 30 dkg wędzonego boczku,
- 30 dkg kiełbasy śląskiej,
- porcja żeberek (niekoniecznie),
- 1 duża cebula,
- włoszczyzna,
- 2 ząbki czosnku,
- liść laurowy, majeranek, ziele angielskie, pieprz, sól.
Przygotowanie:
Ugotować wywar z włoszczyzny i żeberek. Po zebraniu szumowin dodać opłukane połówki grochu. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę. Przesmażyć, dodać cebulę. Przyrumienione składniki wrzucić do garnka z zupą. Na sam koniec dorzucić pokrojone ziemniaki. Dodać przyprawy i czosnek. Gotować do miękkości warzyw. Podawać z pieczywem.