Kotlety mielone z pieczarkami
Dziś najzwyklejsze obiadowe kotleciki mielone. Na blogu jeszcze się nie pojawiły, a przecież są bardzo smaczne, chyba wszyscy je lubią. Czasem mogą się znudzić i wtedy potrzeba w nich małej odmiany. Kotlety robię zawsze z mięsa indyczego, takie lubimy najbardziej. Dziś dodałam do nich pieczarki, które uprzednio drobno pokroiłam i wraz z cebulą poddusiłam na patelni na roślinnym smalczyku Smakowita Pajda z jabłkiem i cebulką. Pieczarki dodają im charakteru, na pewno będę częściej robiła właśnie takie. Mniam :).
No i w końcu spisałam przepis na moje kotlety ;).
Składniki:
*0,5 kg mięsa mielonego drobiowego
*0,25 kg pieczarek
*1 cebula
*2 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem
*1 jajko
*2 suche bułki namoczone w wodzie i odciśnięte
*2 łyżki bułki tartej
*sól, pieprz
*bułka tarta do obtoczenia kotletów
*olej do smażenia
Wykonanie:
Na patelni rozpuścić smalczyk roślinny Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem, wrzucić posiekaną cebulkę, zeszklić. Pieczarki bez nóżek posiekać drobno. Wrzucić do cebulki, podsmażyć chwilę aż zmiękną. Odstawić.
Do miski włożyć mięso mielone, jajko, namoczone i odciśnięte bułki, następnie cebulę z pieczarkami. Wymieszać, posolić, popieprzyć do smaku. Jeśli masa jest za rzadka dosypać tartą bułkę lub dodać więcej namoczonej bułki. Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej. Smażyć na dość głębokim, mocno rozgrzanym oleju z każdej strony.
Smacznego :)