Knedle z jabłkami

Knedle z jabłkami


Zdjęcie - Knedle z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ślizgam się po mokrych liściach idąc pod górę leśną ścieżką. Na drzewach już prawie nie został żaden liść. Na skraju lasu, w resztkach opuszczonych ogródków działkowych na jabłonkach wiszą pojedyncze jabłka nadgryzione przez kosy i szpaki. Pode mną dywan z krzaczków poziomek. Tak gęsty, że nie da się go ominąć. Resztki nadpalonych altanek i kilka kamiennych kręgów ognisk. Ktoś użytkuje ten teren. Miejscowa młodzież czy wędkarze łowiący ryby w leśnym jeziorku? Nie wiem, nikogo nigdy tu nie spotkałam. Może to dobrze? Wróciłam z bukiecikiem kwiatów i kolorowych liści.
Zdjęcie - Knedle z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zabrałam się za knedle. Knedle z jabłkami u nas w domu nie mają sobie równych. Wolimy je od tradycyjnych knedli ze śliwkami. Jabłko w środku jest miękkie, ale nie rozpadające się. Jabłka nie mają tyle soku co śliwki czy truskawki i jeśli gdzieś ciasto się przerwie, knedel nadal wygląda zgrabnie, nie jest zabarwiony sokiem i nie rozmięka w tym miejscu. Bardzo dobrze się kroją - my knedle z jabłkami jemy nożem i widelcem. W odróżnieniu do knedli ze śliwkami, do których wystarczy widelec. Kto jeszcze nie próbował knedli z jabłkami, niech koniecznie spróbuje, bo sezon na jabłka w pełni :) Ziemniaki na knedle dobrze jest porządnie wystudzić. Najlepiej zaplanować knedle już poprzedniego dnia i ugotować ich odpowiednio więcej na obiad.
Zdjęcie - Knedle z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Knedle z jabłkami
około 500 g niedużych jabłek, 500 g ugotowanych ziemniaków (waga po ugotowaniu), 1 szkl. mąki, 1 jajko
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki. Każdą ćwiartkę na pół (lub na trzy, jeśli jabłka były duże). Wsypać do miski i zasypać dwoma łyżkami cukru. Wymieszać i odstawić. Ziemniaki wystudzić i przepuścić przez praskę do ziemniaków lub przez maszynkę do mięsa. Dodać mąkę, jajko i wymieszać łyżką lub widelcem, aby ciasto zaczęło się sklejać w kulę. Teraz szybko rękami zagnieść ciasto. Nie można go wyrabiać za długo, bo będzie się kleić. Z ciasta odkrawać kawałki, rozpłaszczyć na dłoni, położyć kawałek jabłka na placuszku z ciasta i zlepić w kulkę. W międzyczasie zagotować lekko posoloną wodę w garnku. Na taką porcję garnek powinien mieć minimum 4 litry pojemności. Knedle wkładać do wody (na dwie tury) i gotować 3 minuty od wypłynięcia. Wyjąć na półmisek i polać bułką tartą zrumienioną na maśle. Podawać z cukrem lub śmietaną.



Kategorie przepisów