Dziś mam dla Was kolejny przepis na jedne se swoich ulubionych knedli – a mianowicie serowe.
(...) Błyskawiczne do zrobienia … łatwe … i niesamowicie smaczne! A do tego śmiało mogę je zajadać osoby na diecie odchudzającej!
Dziś przepis na szybką sałatkę z tortellini, na którą przepis znalazłam u Wiosenki27. Będzie ona z pewnością smakowała wszystkim wielbicielom tych włoskich pierożków. Oprócz nich znajduje się niej całkiem sporo warzyw, ser i szynka, a całości dopełnia lekko czosnkowy sos.
Skład podobny do piernika staropolskiego, który już wypróbowałam i który bardzo mi smakował. Również sposób wykonania zbliżony - gotowe ciasto musi leżakować kilka tygodni w zimnym miejscu i w sumie to już ostatni dzwonek, żeby się za nie zabrać.
Pulpeciki w sosie koperkowym, to moja ulubiona wersja smakowa klopsików. Klasyczny sos śmietanowy, z dodatkiem dużej ilości świeżego koperku, smakuje wszystkim moim domownikom i sprawia, że taki obiad zawsze zjedzony jest do ostatniego kąska;)
Pochwalę się moimi rogalami :) Co prawda z lekkim opóźnieniem bo wpis powinnam zrobić wczoraj ale liczy się to, iż upiekłam i stwierdzam że nie są trudne( aczkolwiek ciut pracochłonne) Smakują o niebo jak nie trzy nieba lepiej niż z najlepszej cukierni.
Ta potrawa to ukłon w stronę zimowych obiadów, takich które muszą rozgrzać, nie wymagając przy tym od nas dużo pracy. To danie, które ma za zadanie wykorzystać resztki z niedzielnego (albo każdego innego) obiadu. Ja jednak lubię je tak bardzo, że często gotuję składniki tylko po to, by móc cieszyć się tym cudowanie zarumienionym plackiem
Przysłowie mówi, że „Od Św. Marcina zima się poczyna”. Aby się dowiedzieć jaka będzie trzeba było zabić gęś. Obowiązkowo w tym właśnie dniu. Był to dzień wolny od pracy, a mieszkańcy wsi udawali się do dworów, by złożyć dziesięcinę. Gospodynie przygotowywały smakowitą gęsinę, której zapach roznosił się po całej wsi. Pod wieczór wszyscy domownicy gromadzili się wokół stołu. Uroczyście ćwiartowano upieczonego ptaka, a gospodyni dokładnie obrawszy z mięsa kość piersiową, z uwagą ją oglądała i na podstawie jej koloru wyrokowała: - Patrz na piersi, patrz na kości, jaka zima nam zagości.
Zainspirowana opowieściami babci i mamy postanowiłam rodzinne tradycje odtworzyć również w kuchni. I tak na sobotni obiad podałyśmy pieczeń na dziko z sosem jarzynowym – lekko kwaskowate pieczyste ze słodkawym sosem – mniam!
Nie lubię surówek z surowej czerwonej kapusty. Dzięki jej dodatkowi nigdy mnie do siebie nie przekonały polskie fastfoody. Za to po ugotowaniu sytuacja się zmienia. i jedną z lepiej wspominanych surówek z dzieciństwa jest właśnie czerwona kapusta z jabłkiem i majonezem. Ale dziś zupełnie nowy smak - dzięki dodaniu sosu żurawinowego.
Smaczny i nietuzinkowy pomysł na obiad. Chyba pierwszy raz w życiu odważyłam się do dania obiadowego dodać fistaszki. Eksperyment uważam za udany - dodały one gulaszowi charakteru. Do tego kurczak, kapusta pekińska i marchew. Połączenie warte wypróbowania, kojarzące mi się z kuchnią chińską, dlatego też podałam je u mnie z ryżem.
Kluski śląskie są super proste do zrobienia, a ich smak na pewno urozmaici niejedną potrawę – szczególnie z kategorii tradycyjnych polskich dań. Nadają się do każdej potrawy, gdzie mamy gęsty sos, ale smakują także świetnie solo z boczkiem i cebulką.
Moja rodzina uwielbia knedle. Nadzienie jest w zasadzie obojętne, grunt, żeby w ogóle były. Przygotowanie jest pracochłonne, dlatego te kluski nie goszczą zbyt często na naszym stole. Jednak robię je zawsze w sezonie truskawkowym i kiedy pojawią się śliwki.