Dżem dyniowy z pomarańczą i cynamonem
Pyszny dżemik dyniowy o cynamonowo - pomarańczowym aromacie. Cudowny kolor, przyjemny smak ...świetny dodatek do pieczywa, naleśników, ciast i ciasteczek....
Dodatek cytrusów wydaje mi się konieczny, ponieważ dynia jest dla mnie zbyt mdła i bez wyrazu…….
Dżem przygotowałam z zastosowaniem cukru żelującego, ale można go również zrobić bez jego użycia /tak jak każdy inny /. Często do tego rodzaju dżemu dodawany jest świeży imbir ,
dzięki któremu nabiera on ostrego ,zdecydowanego smaku.
Dynia świetnie łączy się z innymi owocami , np. z jabłkami, czy brzoskwiniami ,
można w ten sposób przygotować różne smaki tego słodkiego , dyniowego przysmaku.
Składniki: /3- 4 małe słoiczki/
- 1 kg oczyszczonej dyni
- 2 pomarańcze
- 150 ml wody
- sok z 1/2 cytryny
- 350 g cukru żelującego do dżemów niskosłodzonych 3:1
- kora cynamonowa /do smaku/
Wykonanie: -Pomarańcze wyparzyć i zetrzeć z nich skórkę. - Z owoców usunąć białą skórkę /choć prawdopodonie zawiera ona sporo substancji żelujących/ i pokroić na kawałki. - Dynię pokroić i umieścić w rondelku z grubym dnem. -Dolać wodę, dodać miąższ z pomarańczy i cynamon. - Gotować ok.10-15 minut. - Wyjąć cynamon , owoce zmiksować lub przetrzeć przez sito. - Dodać cukier żelujący , skórkę pomarańczową, sok z cytryny i gotować jeszcze ok.10 minut do całkowitego rozpuszczenia się cukru. -Gorący dżem przełożyć do słoiczków i mocno zakręcić. -Odwrócić do góry dnem i odstawić, aż dżem wystygnie.