Surówka z kapusty pekińskiej, cykorii i szpinaku

Surówka z kapusty pekińskiej, cykorii i szpinaku

Jesienna surówka pełna naturalnych przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwzapalne. Duża dawka witaminy C, którą zawiera cykoria i szpinak chroni nas przed infekcjami, na które jesteśmy narażeni w okresie jesienno zimowym. Wspomaga również wchłanianie żelaza zawartego w szpinaku. Marchew i kapusta pekińska dostarczy natomiast wapnia, który zredukuje negatywne działanie kwasu szczawiowego znajdującego się w szpinaku.

 

Zdjęcie - Surówka z kapusty pekińskiej, cykorii i szpinaku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Ilość porcji –  4

Czas wykonania –  15 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

  • ½ małej kapusty włoskiej
  • 1 główka cykorii
  • garść świeżego szpinaku
  • 1 marchew
  • 2 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki soku jabłkowego
  • 1  łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • cukier

 

Sposób wykonania:

  1. rodzynki zalewamy sokiem jabłkowym i odstawiamy
  2. kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści i szatkujemy
  3. cykorię oczyszczamy z wierzchnich liści, myjemy, odcinamy spory kawałek białej części (jest gorzki) a resztę szatkujemy
  4. szpinak płuczemy, osuszamy i kroimy w paseczki
  5. marchew obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach
  6. do małego słoiczka wlewamy sok z cytryny i oliwę, doprawiamy solą, cukrem oraz pieprzem, zakręcamy i potrząsamy energicznie aż składniki połączą się
  7. do miski wrzucamy warzywa, odsączone rodzynki, dodajemy dressing i dokładnie mieszamy

 

Inne propozycje:

Zdjęcie - Surówka z kapusty pekińskiej, cykorii i szpinaku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Sałatka z młodej kapusty z pomidorami i czosnkiem

Zdjęcie - Surówka z kapusty pekińskiej, cykorii i szpinaku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Kapusta pekińska z rzodkiewką w sosie jogurtowo ogórkowym  



Kategorie przepisów