Surówka z kapusty pekińskiej, cykorii i szpinaku
Jesienna surówka pełna naturalnych przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwzapalne. Duża dawka witaminy C, którą zawiera cykoria i szpinak chroni nas przed infekcjami, na które jesteśmy narażeni w okresie jesienno zimowym. Wspomaga również wchłanianie żelaza zawartego w szpinaku. Marchew i kapusta pekińska dostarczy natomiast wapnia, który zredukuje negatywne działanie kwasu szczawiowego znajdującego się w szpinaku.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 15 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- ½ małej kapusty włoskiej
- 1 główka cykorii
- garść świeżego szpinaku
- 1 marchew
- 2 łyżki rodzynek
- 3 łyżki soku jabłkowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób wykonania:
- rodzynki zalewamy sokiem jabłkowym i odstawiamy
- kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści i szatkujemy
- cykorię oczyszczamy z wierzchnich liści, myjemy, odcinamy spory kawałek białej części (jest gorzki) a resztę szatkujemy
- szpinak płuczemy, osuszamy i kroimy w paseczki
- marchew obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach
- do małego słoiczka wlewamy sok z cytryny i oliwę, doprawiamy solą, cukrem oraz pieprzem, zakręcamy i potrząsamy energicznie aż składniki połączą się
- do miski wrzucamy warzywa, odsączone rodzynki, dodajemy dressing i dokładnie mieszamy
Inne propozycje:
Sałatka z młodej kapusty z pomidorami i czosnkiem
Kapusta pekińska z rzodkiewką w sosie jogurtowo ogórkowym