Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana

                      Znacie babkę ziemniaczaną? Lubicie? Ja poznałam tę potrawę jakiś czas temu. Robiłam ją wtedy korzystając z przepisu na kurpiowski rejbak, a tym razem skusiłam się na wypróbowanie nieco innej receptury. Babka jest bardzo smaczna, a jak pachnie! Fajnie się tutaj sprawdziła Smakowita Pajda, połączenie jabłka z cebulką do tej potrawy bardzo mi pasowało. Smażyłam na niej cebulę, czosnek i boczek, które wylądowały w masie ziemniaczanej. I wyszło super. Babka nie jest tłusta, a za to bardzo smaczna. Można podać z ulubionym sosem albo ze śmietaną czy ketchupem.

Przepis od Nat z blogu Kulinarne Podróże

Zdjęcie - Babka ziemniaczana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babka ziemniaczana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki: 

*ok 1 - 1,5 kg ziemniaków

*ok. 200 g mąki

*2 jajka

*2 cebule

*3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

*100 g wędzonego boczku

*1 łyżeczka soli

*świeżo zmielony pieprz do smaku

*2 łyżki Smakowitej Pajdy z cebulką i jabłkami

 

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce. Zetrzeć także 1 cebulę. Odcisnąć nadmiar wody, posolić, popieprzyć i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.  Do masy ziemniaczanej dodać jajka i mąkę, dokładnie wymieszać.

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę smalczyku Smakowita Pajda z cebulką i jabłkami. Usmażyć pokrojony w kosteczkę boczek i drugą cebulę. Dodać do ziemniaków, wymieszać.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C.

Keksówkę posmarować Smakowitą Pajdą i posypać bułką tartą, wylać do niej masę. Wyrównać. 

Piec przez około 1 godzinę, jeśli forma jest wyższa to do 1, 5 godziny. Po upieczeniu odczekać 5-10 minut zanim rozkroimy babkę.

Smacznego :) 

Zdjęcie - Babka ziemniaczana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babka ziemniaczana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów