Babka ziemniaczana
Znacie babkę ziemniaczaną? Lubicie? Ja poznałam tę potrawę jakiś czas temu. Robiłam ją wtedy korzystając z przepisu na kurpiowski rejbak, a tym razem skusiłam się na wypróbowanie nieco innej receptury. Babka jest bardzo smaczna, a jak pachnie! Fajnie się tutaj sprawdziła Smakowita Pajda, połączenie jabłka z cebulką do tej potrawy bardzo mi pasowało. Smażyłam na niej cebulę, czosnek i boczek, które wylądowały w masie ziemniaczanej. I wyszło super. Babka nie jest tłusta, a za to bardzo smaczna. Można podać z ulubionym sosem albo ze śmietaną czy ketchupem.
Przepis od Nat z blogu Kulinarne Podróże.
Składniki:
*ok 1 - 1,5 kg ziemniaków
*ok. 200 g mąki
*2 jajka
*2 cebule
*3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
*100 g wędzonego boczku
*1 łyżeczka soli
*świeżo zmielony pieprz do smaku
*2 łyżki Smakowitej Pajdy z cebulką i jabłkami
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce. Zetrzeć także 1 cebulę. Odcisnąć nadmiar wody, posolić, popieprzyć i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Do masy ziemniaczanej dodać jajka i mąkę, dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę smalczyku Smakowita Pajda z cebulką i jabłkami. Usmażyć pokrojony w kosteczkę boczek i drugą cebulę. Dodać do ziemniaków, wymieszać.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C.
Keksówkę posmarować Smakowitą Pajdą i posypać bułką tartą, wylać do niej masę. Wyrównać.
Piec przez około 1 godzinę, jeśli forma jest wyższa to do 1, 5 godziny. Po upieczeniu odczekać 5-10 minut zanim rozkroimy babkę.
Smacznego :)