Chleb dyniowy
Chlebek dyniowy ma wspaniały, słoneczny kolor, przyjemną, chrupiącą skórkę oraz delikatne, długo zachowujące świeżość wnętrze.
Składniki:
- 70ml zakwasu (1 łyżka mąki żytniej+1 łyżka mąki pszennej+50ml wody)
- 5g drożdży
- 70g pure z dyni
- 250g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 2 szczypty curry
- opcjonalnie pestki dyni lub słonecznika do posypania
Po ok. 12h leżakowania zakwas wymieszać z resztą składników na chleb.
Chleb wyrabiać ok. 10 minut.
Pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po wyrośnięciu, ciasto przełożyć do formy.
Pozostawić do wyrośnięcia na następną godzinę.
Przed włożeniem do piekarnika chleb można posypać pestkami słonecznika lub dyni.
Piec 10 minut w 240C.
Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 210C.
Chleb piec jeszcze ok. 15 minut.