Chleb dyniowy

Chleb dyniowy

Zdjęcie - Chleb dyniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chlebek dyniowy ma wspaniały, słoneczny kolor, przyjemną, chrupiącą skórkę oraz delikatne, długo zachowujące świeżość wnętrze.

Składniki:

  • 70ml zakwasu (1 łyżka mąki żytniej+1 łyżka mąki pszennej+50ml wody)
  • 5g drożdży
  • 70g pure z dyni
  • 250g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szczypty curry
  • opcjonalnie pestki dyni lub słonecznika do posypania

Po ok. 12h leżakowania zakwas wymieszać z resztą składników na chleb.
Chleb wyrabiać ok. 10 minut.
Pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po wyrośnięciu, ciasto przełożyć do formy.
Pozostawić do wyrośnięcia na następną godzinę.
Przed włożeniem do piekarnika chleb można posypać pestkami słonecznika lub dyni.
Piec 10 minut w 240C.
Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 210C.
Chleb piec jeszcze ok. 15 minut.

Zdjęcie - Chleb dyniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb dyniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb dyniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb dyniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb dyniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb dyniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb dyniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb dyniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb dyniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów