Ziemniaczana kulki z kiszoną kapustą
Takie danie pasuje na jesienny obiadek. Coś innego prostego i smacznego.
Ziemniaczana kulki z kiszoną kapustą
Składniki:
1 kg kapusta kiszona
2 szt cebula
1 łyżka smalcu
1 marchewka
30 dag pieczarek
Sól morska
pieprz czarny mielony
papryka słodka mielona
5 ziemniaków
1 kostka ser biały
mąka
koperek
1 szt jajko
Kapustę kiszoną płuczemy i obgotowujemy. Następnie podsmażamy ją na smalcu. Cebule, startą marchewkę i pieczarki kroimy i smażymy je na masełku . Doprawiamy sola i pieprzem , dodajemy do kapusty. Kapustę mieszamy doprawiamy sola i pieprzem oraz papryką słodką. Smażymy wszystko razem ok 30 min. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przepuszczamy przez praskę dodajemy, pokruszony twaróg , jajko i mąkę kilka łyżek. Ciasto solimy do smaku. Formujemy kulki i wrzucamy je na wrzątek osolony do smaku. Kulki wykładamy na kapustę i podajemy na ciepło ozdobione posiekanym koperkiem.