Sałatka z makaronem chińskim i brokułami
Smaczna sałatka makaronowa z brokułem, jajkiem i kukurydzą.
Mam wrażenie, że w przypadku makaronowych sałatek, makaron wchłania dodatek majonezu, dlatego też nie podaję Wam jego ilości. U mnie to były aż 3-4 duże łyżki, a i tak mąż po nałożeniu sałatki, polał ją sobie dodatkowo ketchupem.
- 250 g chińskiego makaronu Mie
- 1-2 brokuły
- puszka kukurydzy konserwowej
- 4-5 jajek
- majonez
- 1 łyżka musztardy – opcjonalnie
- sól i pieprz
Brokuły dzielimy na różyczki. Gotujemy w osolonym i lekko osłodzonym wrzątku na półtwardo. Odcedzamy. W razie potrzeby po przestudzeniu dzielimy na jeszcze mniejsze różyczki.
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w dużą kostkę.
Makaron przygotowujemy wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu (wcześniej można go pokruszyć na mniejsze części). Odcedzamy.
Składniki umieszczamy w dużej misce. Dodajemy do nich osączoną z zalewy kukurydzę.
Majonez łączymy z musztardą. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Łączymy z pozostałymi składnikami.