Ambasador babci Tereni albo murzynek...
Babcia Terenia piekła to ciasto często - jest aromatyczne, wilgotne i lekkie.
Wprowadziłam kila zmian - przepis poprawiony poniżej.
Składniki:
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
250g masła
3 jajka
aromat rumowy
2 szklanki mąki
3 łyżki kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
kolorowa posypka do posypania
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Mleko, cukier, kakao, masło oraz aromat rumowy włożyć do garnuszka i rozpuścić do połączenia składników.
Odlać 3/4 szklanki mikstury na później.
Do przestudzonej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia i żółtka, dobrze wymieszać.
Białka ubić osobno na pianę i delikatnie wmieszać do ciasta.
Ciasto wylać do formy wielkości dużej tortownicy (26 cm średnicy), włożyć do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut albo do suchego patyczka.
Wyjąć, ciasto ponakłuwać patyczkiem, oblać polewą, która została wcześniej odłożona, posypać posypką.
Smacznego :)