Dobry sernik cytrynowy
Podobno sernik, to ulubiony deser większości z nas, kochamy serniki na zimno i na ciepło, serniki z bakaliami, makiem, czekoladą. Dzisiaj sernik bez zbędnych dodatków, na spodzie z pokruszonych ciasteczek, pieczony w tortownicy, bardzo kremowy o delikatnym cytrynowym smaku ?
Składniki na spód
– 180 g zbożowych ciasteczek
– 60 g masła
Ciasteczka zmiksuj w blenderze na proszek, dodaj masło, połącz składniki w dłoniach. Powinna powstać masa, o konsystencji mokrego piasku.
Dno tortownicy o średnicy 21 cm, wyłóż papierem do pieczenia. Masę przełóż do tortownicy, wyrównaj powierzchnię ubijając np. spodem od szklanki. Odłóż do lodówki.
Składniki na sernik
– 900 g. mielonego sera z wiaderka
– 3/4 szklanki cukru
– 4 jajka w temperaturze pokojowej
– 200 g śmietany 12/18 %
– 1 opakowanie budyniu waniliowego
– 1 duża cytryna
Cytrynę dokładnie wyszoruj, pod bieżącą wodą. Zetrzyj skórkę z całej cytryny, dokładnie wyciśnij sok.
Jajka ubij z cukrem na gęsty i puszysty krem. Stopniowo dodaj ser, sok i skórkę z cytryny, mieszaj na małych obrotach. Na koniec dodaj proszek budyniowy i śmietanę, połącz składniki.
Na ciasteczkowy spód, przelej masę serową. Wyrównaj powierzchnię.
Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Na spód piekarnika daj naczynie żaroodporne z gorącą wodą (dwie szklanki).
Sernik piecz około 60 minut. W połowie pieczenia, zmniejsz temperaturę do 170 stopni. Sernik powinien stygnąć, w lekko uchylonym piekarniku. Następnie w lodówce, przez kilka godzin. Smacznego ?