Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym
To ostatnio ulubione ciasteczka moich dzieci. Z krótką listą składników, choć przepis można wzbogacić o posiekane orzechy, suszone owoce lub posiekaną czekoladę. Robi się je bardzo szybko i w mgnieniu oka znikają ze słoika w którym je przechowuję. Mają ciekawy orzechowy smak, są chrupiące i w moim przekonaniu zdrowsze od sklepowych słodyczy wypełnionych syropami glukozowo-fruktozowymi, sztucznymi aromatami i polepszaczami (tak to sobie tłumaczę). Poza tym, lubię jak w domu pachnie wypiekami, ciasteczkami, chlebem, a w grudniu piernikami i już cieszę się na ten nadchodzący sezon piernikowy.
Składniki:
100 g masła orzechowego
110 g cukru brązowego
1 jajko
1 i 1/4 szklanki płatków owsianych
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
Przygotowanie: W misce miksujemy masło orzechowe z jajkiem i cukrem. Dodajemy płatki owsiane, sodę i sól, wszystko razem dokładnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Na przygotowaną blaszkę łyżką do lodów wyjmujemy porcje ciasta, nie spłaszczamy, zostawiamy kulki. Pieczemy około 10 minut (+/- 2 minuty). Po upieczeniu zostawiamy na blaszce do wystygnięcia.