W tej zapiekance znajdziemy makaron i to czego było po troszku, czyli cukinię, oliwki, kilka suszonych pomidorów, troszkę kukurydzy, paprykę, dwie marchewki i połówka cebuli, kawałek selera. Do tego odrobina mozzarelli i cebulka dymka. Zapiekanka na wypasie, prawda? Bardzo smaczna i przy okazji lodówka wyczyszczona :-)
Gdy masa serowa stężeje, przystępujemy do dekorowania sernika. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie łyżką wylewamy na wierzch sernika, zaczynając od środka i kolistymi ruchami, przy pomocy łyżki rozprowadzamy ją, aż do brzegów ciasta...
Na stolnicę wsypujemy mąkę, robimy dołek, wbijamy jajko i szczyptę soli. Zaczynamy zagniatać mąkę w jajkiem, następnie wlewamy dość wolno wodę i drugą ręką zagniatamy w ciasto. Po wyrobieniu wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wałkujemy i robimy swoje pierogi z ulubionym farszem.
Prosty i szybki chleb z dodatkiem pieczonej dyni. Piękny kolor, sprężysty miąższ i długo utrzymująca się świeżość chleba sprawia, że chce się go piec co dziennie. Idealny na tosty i kanapki, a także jako dodatek do zup i gulaszy.
Dzisiaj podrzucam przepis na przepyszny i jednocześnie roślinny koktajl na bazie malin.Aktualnie mamy na nie sezon, więc grzechem byłoby nie skorzystać.Maliny i kokos to połączenie idealne, jeśli jeszcze nie znasz tej kombinacji smakowej, spróbuj koniecznie!
Pyszne placuszki z mąki pszennej pełnoziarnistej z dodatkiem serka ricotta i jabłkiem. Wyszły puszyste, lekkie i bardzo smaczne. My wszyscy uwielbiamy wszelkiego rodzaju placuszki na śniadanie.
Pomidory jeszcze są dostępne, teraz są pyszne i mają doskonały smak. To prawdziwa bomba witaminowa, a w formie kiszonki wartości zdrowotne pomidorów się zwielokratniają. Kiszone pomidory to specjalność rodem z Ukrainy. Już po 3 dniach nadają się do jedzenia, a im dłużej stoją, tym są kwaśniejsze.
Bardzo proste ciasto czekoladowe, z nutką kawową i połówkami gruszek.
Możemy tutaj gruszki zastąpić jabłkiem czy nawet brzoskwinią.
A nawet jeśli nie mamy żadnych owoców to ciasto można przełożyć jakimkolwiek dżemem.
Czasochłonny, ale za to wyjątkowo smaczny, zdrowy i bardzo przydatny krem do kruchych babeczek, kruchych ciast i przeróżnych deserów typu naleśniki, omlety i placki. Namawiam do przygotowania, szczególnie teraz, kiedy ceny owoców nie są wysokie, a na rynku jest duży wybór słodkich śliwek węgierek
To danie to mój ostatni hit obiadowy. Jest niesamowicie wyraziste, aromatyczne i pełne smaku umami, a przy tym bardzo proste. Zainspirowała je indonezyjska potrawa nasi goreng, czyli dosłownie smażony ryż. Występuje on w wielu wersjach, więc z wędzoną makrelą też może ;)
Kiedy planujemy przygotować placek z jabłkami od razu na myśl przychodzi tradycyjna szarlotka. Dziś dla odmiany pokażę Wam jak dużo szybciej i prościej upiec przepyszne ciasto jabłkowe z cynamonem. Już podczas pieczenia po kuchni rozchodzi się przepiękny zapach tej przyprawy, a ciasto znika w błyskawicznym tempie jeszcze zanim zdąży wystygnąć.
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju tarty. Zarówno słodkie, jak i wytrwane. Okrągłe, prostokątne, kwadratowe i te w wersji mini. Na kruchym cieście i na cieście francuskim. Nadzieniem do góry i te odwrócone, czyli tarty tatin. Tym razem zrobiłam tartę z buraczkami, szalotkami i orzechami włoskimi.
Makaron, to zawsze dobra propozycja na obiad. U nas chwilę już nie było, a w to gorąco trzeba sobie jakoś radzić, więc tak na szybko przygotowałam taki z cukinią, suszonym pomidorem, tuńczykiem, słonecznikiem, do tego garść świeżej bazylii i ser parmigianino regino.