Pieczone bakłażany z sosem tahini, granatem i kolendrą

Zdjęcie - Pieczone bakłażany z sosem tahini, granatem i kolendrą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Wprost ubóstwiam pieczone bakłażany! Mięsisty miąższ, który podczas pieczenia staje się miękki, niczym masło jest tak pyszny, że można go wyjadać samą łyżeczką. Podstawą udanego pieczonego bakłażana jest spora ilość oliwy. To ona sprawia, że miąższ jest tak delikatny. Reszta to już kwestia naszej wyobraźni, ale z odrobiną miodu i chilli smakują wybornie. Od lat bakłażany przygotowuję w taki właśnie sposób. Po upieczeniu polewam je zwykle sosem z pasty sezamowej tahini i posypuję pestkami granatu oraz kolendrą. Pycha! Można je również podać z jogurtem greckim, jak to robi sam mistrz — Yotam Ottolenghi. Wybór pozostawiam już Wam, bo obie opcje są równie pyszne.

Zdjęcie - Pieczone bakłażany z sosem tahini, granatem i kolendrą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

* SKŁADNIKI na 4 porcje

Pieczone bakłażany:

  • 2 duże bakłażany
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta płatków chili
  • sól morska lub himalajska

Dodatkowo:
  • 1 granat
  • garść natki kolendry
Sos z tahini:
  • 6 łyżek pasty sezamowej tahini
  • 12 łyżek wody
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli






* PRZYGOTOWANIE
Pieczone bakłażany Bakłażany umyj i przekrój na pół. Następnie natnij ich miąższ w kratkę, nie przecinając skóry. Oliwę wymieszaj z otartą skórką z cytryny, miodem, płatkami chili i solą. Następnie miksturę wetrzyj w bakłażany tak, aby dostała się do środka. Oberżynę ułóż na blasze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około godzinę (czasami wystarcza 45 minut), aż bakłażan zmięknie.
Sos z tahini Tahinę umieść w kielichu blendera wraz z miodem, sokiem z cytryny i ząbkami czosnku. Zacznij miksować, dolewając powoli wodę. Powinien powstać gęsty sos o konsystencji majonezu. Dopraw go solą do smaku. Sosem posmaruj upieczone bakłażany. Całość posyp pestkami granatu i natką kolendry.
*

Zdjęcie - Pieczone bakłażany z sosem tahini, granatem i kolendrą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Zupa gołąbkowa
2

Zupa gołąbkowa

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pomidorowa z wędzoną papryką, fasolą i ziemniakami
1

Pomidorowa z wędzoną papryką,…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ciasteczka Linzer

Ciasteczka Linzer

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Gulasz ziemniaczany
2

Gulasz ziemniaczany

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami
2

Sałatka makaronowa z suszonymi…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Ciasteczka z mielonych migdałów

Ciasteczka z mielonych migdałó…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Tagliatelle z czarnym czosnkiem i parmezanem

Tagliatelle z czarnym czosnkie…

food² food²
Food Square

Dobre spaghetti z warzywnym sosem
1

Dobre spaghetti z warzywnym so…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Energetyczny zielony koktajl z herbatą matcha

Energetyczny zielony koktajl z…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Spaghetti z kalafiorem i czosnkową kruszonką
1

Spaghetti z kalafiorem i czosn…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pomidorowa z wędzoną papryką, fasolą i ziemniakami
1

Pomidorowa z wędzoną papryką,…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pyszne kotlety ziemniaczane z curry i marchewką

Pyszne kotlety ziemniaczane z…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki