Pieczone bakłażany z sosem tahini, granatem i kolendrą

Zdjęcie - Pieczone bakłażany z sosem tahini, granatem i kolendrą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Wprost ubóstwiam pieczone bakłażany! Mięsisty miąższ, który podczas pieczenia staje się miękki, niczym masło jest tak pyszny, że można go wyjadać samą łyżeczką. Podstawą udanego pieczonego bakłażana jest spora ilość oliwy. To ona sprawia, że miąższ jest tak delikatny. Reszta to już kwestia naszej wyobraźni, ale z odrobiną miodu i chilli smakują wybornie. Od lat bakłażany przygotowuję w taki właśnie sposób. Po upieczeniu polewam je zwykle sosem z pasty sezamowej tahini i posypuję pestkami granatu oraz kolendrą. Pycha! Można je również podać z jogurtem greckim, jak to robi sam mistrz — Yotam Ottolenghi. Wybór pozostawiam już Wam, bo obie opcje są równie pyszne.

Zdjęcie - Pieczone bakłażany z sosem tahini, granatem i kolendrą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

* SKŁADNIKI na 4 porcje

Pieczone bakłażany:

  • 2 duże bakłażany
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta płatków chili
  • sól morska lub himalajska

Dodatkowo:
  • 1 granat
  • garść natki kolendry
Sos z tahini:
  • 6 łyżek pasty sezamowej tahini
  • 12 łyżek wody
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli






* PRZYGOTOWANIE
Pieczone bakłażany Bakłażany umyj i przekrój na pół. Następnie natnij ich miąższ w kratkę, nie przecinając skóry. Oliwę wymieszaj z otartą skórką z cytryny, miodem, płatkami chili i solą. Następnie miksturę wetrzyj w bakłażany tak, aby dostała się do środka. Oberżynę ułóż na blasze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około godzinę (czasami wystarcza 45 minut), aż bakłażan zmięknie.
Sos z tahini Tahinę umieść w kielichu blendera wraz z miodem, sokiem z cytryny i ząbkami czosnku. Zacznij miksować, dolewając powoli wodę. Powinien powstać gęsty sos o konsystencji majonezu. Dopraw go solą do smaku. Sosem posmaruj upieczone bakłażany. Całość posyp pestkami granatu i natką kolendry.
*

Zdjęcie - Pieczone bakłażany z sosem tahini, granatem i kolendrą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Szparagi w szynce
1

Szparagi w szynce

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Koreczki z buraka i sera pleśniowego z rozmarynem

Koreczki z buraka i sera pleśn…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Karp po żydowsku z żurawiną i orzechami

Karp po żydowsku z żurawiną i…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Minikulebiaki z bigosem

Minikulebiaki z bigosem

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Śledzie po japońsku z suszonymi pomidorami

Śledzie po japońsku z suszonym…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Carpaccio z kalarepy

Carpaccio z kalarepy

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Gęsta zupa pomidorowa z ryżem
2

Gęsta zupa pomidorowa z ryżem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka ze szpinakiem, pomidorami i musztardą francuską
1

Sałatka ze szpinakiem, pomidor…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Młoda kapusta duszona z kiełbasą i pomidorami
1

Młoda kapusta duszona z kiełba…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kotlety mielone z białą kapustą
3

Kotlety mielone z białą kapust…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Roladki z tortilli z pastą jajeczno i awokado
1

Roladki z tortilli z pastą jaj…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Botwinka z mlekiem kokosowym
3

Botwinka z mlekiem kokosowym

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia