Tortille meksykańskie z kurczakiem
Bardzo smaczne tortille z mięsem z piersi kurczaka, warzywami i sosem pomidorowym. Jeśli zależy nam na szybkim zrobieniu obiadu farsz można przygotować już poprzedniego dnia, a potem podgrzać, zawinąć w tortille i gotowe! :)
Składniki na 4 sztuki:
Farsz:
- ok. 400 g piersi z kurczaka
- 1 czerwona cebula
- 1 mała czerwona papryka
- mix warzyw meksykańskich w słoiku: czerwona fasola, kukurydza, groszek, marchewka
- sól, pieprz, pieprz ziołowy
- 2 spore świeże pomidory (sparzone i obrane)
- ok. 50 ml wody
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżki octu
- suszona bazylia
- 4 tortille
- 4 listki sałaty
Sparzone i obrane pomidory pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka o grubym dnie. Dolać wodę i gotować na małym ogniu bez przykrycia przez ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać sól, cukier, ocet oraz bazylię i zblendować. Gotować jeszcze przez 15-20 minut, aż sos zacznie gęstnieć.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, pierś podsmażyć, dodać obraną i pokrojona w kostkę cebulę, smażyć przez kilka minut. Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę i dodać do mięsa, smażyć, aż zacznie delikatnie mięknąć. Na koniec dodać mix warzyw oraz sos pomidorowy i dokładnie wymieszać. Na tortilli położyć liść sałaty, nałożyć porcję farszu, złożyć od dołu oraz po bokach i podawać.