Grillowany ser z chutneyem z czerwonych porzeczek

Czerwone porzeczki już dawno się skończyły. Mnie o nich przypomina chutney, który zrobiłam tego lata i który służy mi między innymi jako świetny dodatek do grillowanego serka. Ponieważ u nas w domu kochamy kozie sery, to najczęściej kupuję ser Grillek ze Złotnej Farmy, ale można też grillować różne wędzone serki czy camembert. :-)
Zdjęcie - Grillowany ser z chutneyem z czerwonych porzeczek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chutney z czerwonych porzeczek

1 kg czerwonych porzeczek
1/2 kg trzcinowego cukru
125 ml octu jabłkowego, u mnie Cichostów
pektyna
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
1 i 1/2 łyżeczki utartych w moździerzu goździków
pieprz do smaku


Opłukane porzeczki wsypuję do płaskiego garnka z grubym dnem, dodaję połowę cukru i przyprawy, ocet. Pektynę (ilość wymaganą na tę ilość owoców, wg przepisu z torebki) mieszam z resztą cukru i wsypuję po 10 minutach gotowania, dokładnie mieszam. Porzeczki podgrzewam jeszcze przez ok. 10 minut. I przekładam do wyparzonych słoików. Stawiam je do góry dnem. 
Ja przechowuję chutney w lodówce. Można go też zapasteryzować. 

Chutney i ser
1-2 krążki sera Grillka lub podobnego
kilka gałązek świeżego tymianku
1-2 ząbki czosnku
dobra oliwa
chutney

Wierzch każdego krążka naciąć delikatnie w środku na krzyż. Oprócz tego zrobić nacięcia w różnych miejscach, po to by włożyć w nie plasterki czosnku. Serki posmarować z wierzchu dobrą oliwą. Ułożyć na nich gałązki tymianku. Owinąć je szczelnie w folię aluminiową. Smażyć na grillowej patelni po 5 minut z każdej strony. Następnie odwinąć z folii, przełożyć na talerz,  w miejsce środkowego nacięcia nałożyć chutney.  
źródło - blog kucharnia.blogspot.com

Przepisy z tych kategorii

Ślimaczki z ciasta francuskiego z pomidorami i serem

Ślimaczki z ciasta francuskieg…

food² food²
Food Square

Gofry z tartych ziemniaków

Gofry z tartych ziemniaków

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Burrata z szałwiowym pesto i pomidorami

Burrata z szałwiowym pesto i p…

food² food²
Food Square

Pâté z wędzonego łososia i mascarpone. Śniadanie dla Niej i dla Niego

Pâté z wędzonego łososia i mas…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Burrata - z czym to się je

Burrata - z czym to się je

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Poduszeczki z ciasta francuskiego z serem pleśniowym i gruszką
1

Poduszeczki z ciasta francuski…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Przepisy z tych kategorii

Ajvar
2

Ajvar

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chutney śliwkowy na czerwonym winie

Chutney śliwkowy na czerwonym…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Chutney pomidorowo-śliwkowy
2

Chutney pomidorowo-śliwkowy

Tyna Tyna
In cooking we trust

Puree z dyni
2

Puree z dyni

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Rydze w occie winnym z miodem. Kraina nie tylko rydzem słynąca…

Rydze w occie winnym z miodem.…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Powidła- szybkie, łatwe i pyszne
1

Powidła- szybkie, łatwe i pysz…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty