Grillowany ser z chutneyem z czerwonych porzeczek

Czerwone porzeczki już dawno się skończyły. Mnie o nich przypomina chutney, który zrobiłam tego lata i który służy mi między innymi jako świetny dodatek do grillowanego serka. Ponieważ u nas w domu kochamy kozie sery, to najczęściej kupuję ser Grillek ze Złotnej Farmy, ale można też grillować różne wędzone serki czy camembert. :-)
Zdjęcie - Grillowany ser z chutneyem z czerwonych porzeczek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chutney z czerwonych porzeczek

1 kg czerwonych porzeczek
1/2 kg trzcinowego cukru
125 ml octu jabłkowego, u mnie Cichostów
pektyna
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
1 i 1/2 łyżeczki utartych w moździerzu goździków
pieprz do smaku


Opłukane porzeczki wsypuję do płaskiego garnka z grubym dnem, dodaję połowę cukru i przyprawy, ocet. Pektynę (ilość wymaganą na tę ilość owoców, wg przepisu z torebki) mieszam z resztą cukru i wsypuję po 10 minutach gotowania, dokładnie mieszam. Porzeczki podgrzewam jeszcze przez ok. 10 minut. I przekładam do wyparzonych słoików. Stawiam je do góry dnem. 
Ja przechowuję chutney w lodówce. Można go też zapasteryzować. 

Chutney i ser
1-2 krążki sera Grillka lub podobnego
kilka gałązek świeżego tymianku
1-2 ząbki czosnku
dobra oliwa
chutney

Wierzch każdego krążka naciąć delikatnie w środku na krzyż. Oprócz tego zrobić nacięcia w różnych miejscach, po to by włożyć w nie plasterki czosnku. Serki posmarować z wierzchu dobrą oliwą. Ułożyć na nich gałązki tymianku. Owinąć je szczelnie w folię aluminiową. Smażyć na grillowej patelni po 5 minut z każdej strony. Następnie odwinąć z folii, przełożyć na talerz,  w miejsce środkowego nacięcia nałożyć chutney.  
źródło - blog kucharnia.blogspot.com

Przepisy z tych kategorii

Mejadra – arabski ryż z soczewicą i cebulą
1

Mejadra – arabski ryż z soczew…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Pstrąg pieczony z czosnkiem
1

Pstrąg pieczony z czosnkiem

napiecyku napiecyku
napiecyku

Morele maślano-cynamonowe
1

Morele maślano-cynamonowe

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Matar paneer

Matar paneer

Tyna Tyna
In cooking we trust

Indyjskie curry z kurczakiem i jogurtem – Murgh Kari
1

Indyjskie curry z kurczakiem i…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Hummus z czarnej fasoli i pieczonego czosnku
2

Hummus z czarnej fasoli i piec…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Wytrawne ciastka ze szpinakiem
1

Wytrawne ciastka ze szpinakiem

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Gyros z kalafiora w domowych wrapach z tzatizkami

Gyros z kalafiora w domowych w…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Wytrawne gofry z cukinii i sera

Wytrawne gofry z cukinii i ser…

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Muffiny szpinakowo kokosowe dla małych i dużych

Muffiny szpinakowo kokosowe dl…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Spring rollsy ze szparagami w orzechowym sosie

Spring rollsy ze szparagami w…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Szparagi w cieście francuskim
1

Szparagi w cieście francuskim

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny