Boczniaki smażone z sosem sojowym, imbirem i czosnkiem
Ten przepis nasunął mi się podczas przygotowywania jednej z moich ulubionych buddha bowl. Boczniaki usmażone z sosem sojowym, imbirem oraz czosnkiem są jednak tak dobre, że mógłbym przygotowywać je solo. Lubię posypywać je hojnie sezamem, natką pietruszki lub kolendrą i pałaszować same lub z chrupiącymi warzywami: ogórkiem czy rzodkiewka, udając, że to sałatka. Oczywiście możecie bardziej pokombinować, np. z kaszą gryczaną czy z dzikim ryżem będą smakować wyśmienicie i mogą być podane jako pełnowartościowy obiad! ;)
*
SKŁADNIKI
na 2 porcje
- 500 g boczniaków
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka syropu z agawy
- 1 łyżka octu ryżowego
- szczypta płatków chili
- ½ łyżeczki mielonego imbiru (lub 1 łyżeczka świeżo startego)
- 1 łyżeczka oleju, np. sezamowego
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
- kilka rzodkiwek
- 1 łyżeczka sezamu
* PRZYGOTOWANIE
Boczniaki oczyść z ziemi. Czosnek drobno posiekaj i połącz go z sosem sojowym, syropem z agawy, octem ryżowym, płatkami chili, imbirem i olejem sezamowym. Marynatą natrzyj boczniaki, a następnie smaż je na suchej patelni przez kilka minut. Po usmażeniu przełóż je na talerz. Posyp natką siekanej pietruszki, plasterkami rzodkiewek i sezamem.
*