Pulpety w sosie grzybowo-paprykowym

Kiedy ktoś mówi o sosie grzybowym, to zwykle okazuje się, że albo jest z pieczarek, albo z proszku. Nieliczni robią go na grzybach suszonych, bo zazwyczaj skrzętnie chomikują je na wigilię. Szczęśliwie nie muszę tego robić, bo o zapas suszonych mam zapewniony przez mamę i ciocię. A teraz jeszcze się cieszę świeżymi grzybami prosto z lasu.

Zdjęcie - pulpety w sosie grzybowo-paprykowym - Eksperyment Sobotni: wyjątkow... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

pulpety w sosie grzybowo-paprykowym - składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego,
  • 1 czerstwa bułka,
  • 1 jajko,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 0,5 kg grzybów leśnych,
  • 1 cebula,
  • 1 zielona papryka,
  • 3 łyżki pasty pomidorowej,
  • 3 łyżki papryki słodkiej mielonej,
  • 3 łyżki śmietany (opcjonalnie),
  • 2 łyżki oleju,
  • sól, pieprz lub ostra papryka

pulpety w sosie grzybowo-paprykowym - przepis:

Bułkę namocz pół godziny przed robieniem pulpetów. Posiekaj drobno szczypiorek. Wymieszaj go z mielonym mięsem, jajkiem, odciśniętą bułką i tymiankiem. Dobrze wyrób i dopraw solą i pieprzem. Wilgotnymi dłońmi uformuj nieduże pulpety. Grzyby, cebulę i paprykę pokrój w kostkę. Cebulę zeszklij na oleju, zdejmij z ognia i gdy tłuszcz przestanie wrzeć dodaj mieloną paprykę i pastę pomidorową. Powoli ponownie zacznij podgrzewać. Po 2 minutach dodaj świeżą paprykę, podlej szklanką wody i duś pod przykryciem 15-20 minut. Do sosu włóż pulpety i grzyby i duś dalej przez około 30 minut. Jeśli grzyby nie będą puszczać wystarczającej ilości wody, podlej połową szklanki wrzątku. Sos dopraw solą i pieprzem. Śmietanę wymieszaj z odrobiną soli i zahartuj kilkoma łyżkami gorącego sosu, następnie wlej do rondla. Wymieszaj, podgrzej, ale nie gotuj. 

Zdjęcie - pulpety w sosie grzybowo-paprykowym - Eksperyment Sobotni: wyjątkow... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Keks czekoladowy z ziemniakami
1

Keks czekoladowy z ziemniakami

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Pesto z jarmużu

Pesto z jarmużu

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Surówka z czarnej rzodkwi

Surówka z czarnej rzodkwi

napiecyku napiecyku
napiecyku

Morszczuk w marynacie miodowo-musztardowej
2

Morszczuk w marynacie miodowo-…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Kotlety z ciecierzycy ze szpinakiem

Kotlety z ciecierzycy ze szpin…

figmara figmara
figowe smaki

Koktajl ananasowy z selerem

Koktajl ananasowy z selerem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Bułeczki serowo-cebulowe
1

Bułeczki serowo-cebulowe

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Najprostsza szarlotka na półkruchym cieście
1

Najprostsza szarlotka na półkr…

food² food²
Food Square

Paella z piekarnika czyli obiad który robi się sam
2

Paella z piekarnika czyli obia…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Baleron pieczony
1

Baleron pieczony

Beti Beti
kruche babeczki

Tort bezowy dacquoise

Tort bezowy dacquoise

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Roscón de reyes

Roscón de reyes

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie