Pulpety w sosie grzybowo-paprykowym

Kiedy ktoś mówi o sosie grzybowym, to zwykle okazuje się, że albo jest z pieczarek, albo z proszku. Nieliczni robią go na grzybach suszonych, bo zazwyczaj skrzętnie chomikują je na wigilię. Szczęśliwie nie muszę tego robić, bo o zapas suszonych mam zapewniony przez mamę i ciocię. A teraz jeszcze się cieszę świeżymi grzybami prosto z lasu.

Zdjęcie - pulpety w sosie grzybowo-paprykowym - Eksperyment Sobotni: wyjątkow... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

pulpety w sosie grzybowo-paprykowym - składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego,
  • 1 czerstwa bułka,
  • 1 jajko,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 0,5 kg grzybów leśnych,
  • 1 cebula,
  • 1 zielona papryka,
  • 3 łyżki pasty pomidorowej,
  • 3 łyżki papryki słodkiej mielonej,
  • 3 łyżki śmietany (opcjonalnie),
  • 2 łyżki oleju,
  • sól, pieprz lub ostra papryka

pulpety w sosie grzybowo-paprykowym - przepis:

Bułkę namocz pół godziny przed robieniem pulpetów. Posiekaj drobno szczypiorek. Wymieszaj go z mielonym mięsem, jajkiem, odciśniętą bułką i tymiankiem. Dobrze wyrób i dopraw solą i pieprzem. Wilgotnymi dłońmi uformuj nieduże pulpety. Grzyby, cebulę i paprykę pokrój w kostkę. Cebulę zeszklij na oleju, zdejmij z ognia i gdy tłuszcz przestanie wrzeć dodaj mieloną paprykę i pastę pomidorową. Powoli ponownie zacznij podgrzewać. Po 2 minutach dodaj świeżą paprykę, podlej szklanką wody i duś pod przykryciem 15-20 minut. Do sosu włóż pulpety i grzyby i duś dalej przez około 30 minut. Jeśli grzyby nie będą puszczać wystarczającej ilości wody, podlej połową szklanki wrzątku. Sos dopraw solą i pieprzem. Śmietanę wymieszaj z odrobiną soli i zahartuj kilkoma łyżkami gorącego sosu, następnie wlej do rondla. Wymieszaj, podgrzej, ale nie gotuj. 

Zdjęcie - pulpety w sosie grzybowo-paprykowym - Eksperyment Sobotni: wyjątkow... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chutney z pomidorów

Chutney z pomidorów

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Cukinia faszerowana kurczakiem i pomidorami
1

Cukinia faszerowana kurczakiem…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasto z wiśniami i orzechami włoskimi + film

Ciasto z wiśniami i orzechami…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Kruche ciasto z jagodami i bezą
1

Kruche ciasto z jagodami i bez…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bagietki nadziewane kurczakiem
2

Bagietki nadziewane kurczakiem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Zwijane drożdżówki z malinami

Zwijane drożdżówki z malinami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Przekąska z ciasta francuskiego z pieczarkami i mozzarellą
1

Przekąska z ciasta francuskieg…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem
2

Ziemniaki faszerowane pieczark…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Miso ramen z boczniakami i wędzonym tofu

Miso ramen z boczniakami i węd…

food² food²
Food Square

Wiejska zapiekanka
3

Wiejska zapiekanka

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Japchae - koreański stir-fry z warzywami i makaronem z batatów
1

Japchae - koreański stir-fry z…

food² food²
Food Square

Filet z kurczaka z serem i pieczarkami
6

Filet z kurczaka z serem i pie…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu