Pulpety w sosie grzybowo-paprykowym
Kiedy ktoś mówi o sosie grzybowym, to zwykle okazuje się, że albo jest z pieczarek, albo z proszku. Nieliczni robią go na grzybach suszonych, bo zazwyczaj skrzętnie chomikują je na wigilię. Szczęśliwie nie muszę tego robić, bo o zapas suszonych mam zapewniony przez mamę i ciocię. A teraz jeszcze się cieszę świeżymi grzybami prosto z lasu.
pulpety w sosie grzybowo-paprykowym - składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego,
- 1 czerstwa bułka,
- 1 jajko,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 0,5 kg grzybów leśnych,
- 1 cebula,
- 1 zielona papryka,
- 3 łyżki pasty pomidorowej,
- 3 łyżki papryki słodkiej mielonej,
- 3 łyżki śmietany (opcjonalnie),
- 2 łyżki oleju,
- sól, pieprz lub ostra papryka
pulpety w sosie grzybowo-paprykowym - przepis:
Bułkę namocz pół godziny przed robieniem pulpetów. Posiekaj drobno szczypiorek. Wymieszaj go z mielonym mięsem, jajkiem, odciśniętą bułką i tymiankiem. Dobrze wyrób i dopraw solą i pieprzem. Wilgotnymi dłońmi uformuj nieduże pulpety. Grzyby, cebulę i paprykę pokrój w kostkę. Cebulę zeszklij na oleju, zdejmij z ognia i gdy tłuszcz przestanie wrzeć dodaj mieloną paprykę i pastę pomidorową. Powoli ponownie zacznij podgrzewać. Po 2 minutach dodaj świeżą paprykę, podlej szklanką wody i duś pod przykryciem 15-20 minut. Do sosu włóż pulpety i grzyby i duś dalej przez około 30 minut. Jeśli grzyby nie będą puszczać wystarczającej ilości wody, podlej połową szklanki wrzątku. Sos dopraw solą i pieprzem. Śmietanę wymieszaj z odrobiną soli i zahartuj kilkoma łyżkami gorącego sosu, następnie wlej do rondla. Wymieszaj, podgrzej, ale nie gotuj.