Makaron z pieczoną papryką i domowym ziołowym pesto
Proste, szybkie i bardzo smaczne danie, które pochodzi z książki "Zioła na talerzu". Autorką przepisu jest Marieta Marecka. Makaron spaghetti razowe, do tego upieczona papryka i pesto z bazylią i oregano. Pachnące i niezwykle aromatyczne. Pysznie było, tyle mogę Wam powiedzieć :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)
Składniki na 2 porcje:
- 2 porcje makaronu (u mnie spaghetti)
- 1 1/2 papryki czerwonej
- 2 pęczki bazylii
- 1/2 pęczka oregano
- 1 1/2 łyżki soku z cytryny
- 2 cm papryczki chili
- ser długodojrzewający
- oliwa
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- 1 ząbek czosnku
- olej do pieczenia
1. Paprykę myjemy i kroimy w cienkie paski. Blaszkę wykładamy papierem do pieczeni, kładziemy na nim paprykę, którą skraplamy olejem i posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy w 200 stopniach aż lekko sczernieje i zmięknie.
2. W mikserze umieszczamy wymytą bazylię i oregano, dodajemy 11/2 łyżki startego sera, sok z cytryny, obrany czosnek, sól, pieprz, cukier i chili. Dolewamy oliwę (tyle, żeby pesto miało konsystencję gęstego sosu).
3. Do gotującego się makaronu dodajemy 1/2 łyżeczki soli. Po ugotowaniu w garnku makaron mieszamy z pesto. Podajemy z upieczoną papryką, dodatkowo posypujemy listkami bazylii i oregano, oraz startym serem. Mniam :-) Smacznego :-)