Tom Kha Gai
- Wynik: 25
- Czas przygotowania: 5minuty
- Czas gotowania: 20minuty
Fanom kuchni azjatyckiej polecam pyszną tajską zupę zupę z kurczakiem . Bardzo aromatyczna, ostra i jednocześnie lekko słodka. Do tej pory smakowała wszystkim, którzy ją jedli, nawet tym, którzy uważają się za tradycjonalistów i wielbicieli polskiej kuchni.
Składniki- filet z kurczaka - 1 szt.
- grzyby shitake lub pieczarki - 150 g
- mleko kokosowe - 1 puszka
- trawa cytrynowa - 2 gałązki
- świeży korzeń imbiru - 2 cm
- papryczka chilli - 1 szt.
- sos rybny - 1-2 łyżki
- bulion jarzynowy - 1 l
- limonka - 1 szt.
- makaron w stylu tajskim
Bulion warzywny zagotować. Dorzucić paski kurczaka, pokrojone w plasterki grzyby oraz rozdrobniony imbir. Gotować ok. 15-20 min, aż kurczak będzie miękki. Następnie dodać mleko kokosowe, sok z limonki. Zagotować. Przyprawić do smaku sosem rybnym, odrobiną cukru, papryczką chilli. Podawać z makaronem w stylu tajskim. (Ja dorzucam ugotowany makaron do garnka z zupą)
Smacznego:)