Grzanki z figami w sosie balsamicznym i burratą

 

Zdjęcie - Grzanki z figami w sosie balsamicznym i burratą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie chcę dołączać do chóru narzekających na jesienną aurę, smuci jednak się człowiek ogromnie gdy tylko wyjrzy za okno.  Na szczęście jest niezawodna metoda na poprawę humoru- „coś” pysznego!

Zdjęcie - Grzanki z figami w sosie balsamicznym i burratą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Moje dzisiejsze „coś pysznego” to bardzo prosta grzanka (przygotowana na oliwie), na niej słuszny kawałek burraty (może być też „zwykła” mozzarella) i gorące, podsmażone figi (teraz trwa sam szczyt sezonu na te pyszne owoce!) polane słodko- kwaśnym sosem balsamicznym. Ten zestaw smaków doskonale się uzupełnia! Mleczny, łagodny ser kontrastuje z intensywną glazurą balsamiczną, a słodycz fig podbija oba smaki. Przystawka idealna!

Zdjęcie - Grzanki z figami w sosie balsamicznym i burratą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Podaję proporcje na 2 głodne osoby :)

Zdjęcie - Grzanki z figami w sosie balsamicznym i burratą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki:

  • chleb - 2 solidne kromki
  • oliwa - 2 łyżki
  • tymianek - 2 świeże gałązki
  • figi - 3 sztuki
  • masło - 1 łyżka
  • ocet balsamiczny - 1/3 szklanki
  • miód - 2 łyżki
  • burrata - 1 szt (lub mozzarella)
  • świeżo mielony pieprz - do smaku

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż na niej, na złoto, obie kromki pieczywa.

Figi pokrój w ćwiartki, usmaż z każdej strony na stopionym maśle. Odłóż (pod folią aluminiowa, żeby nie ostygły).

Na tą samą patelnię wlej ocet balsamiczny i miód. Gotuj na sporym ogniu, aż płyn odparuje i powstanie gęsty sos.

Na każdej grzance połóż połówkę burraty, na niej- ćwiartki fig. Polej sosem balsamicznym , posyp listkami tymianku i świeżo mielonym pieprzem. Podawaj od razu.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy