Pyszny francuski deser ta jego delikatność uwodząca nasze podniebienie a do tego jeszcze chrupkość skorupki z wierzchu zrobionej z przypalonego cukru i smak czekolady hm sami oceńcie...
Flan kreolski - przepis znaleziony w książce "Desery" Pierre Herme, delikatny, lekki, idealny po obfitym posiłku. Pomijając chłodzenie jest to szybkie danie, jak zresztą większość przepisów zawartych w książce. I nie wymaga użycia tak ukochanego przez Pierre'a likieru Grand Marnier.
Druga propozycja sufletu czekoladowa również bardzo dobra , nigdy nie mogę się zdecydować którą zrobić do obie są równie dobre chrupiące i wilgotne …a Wy co sądzicie ?
Słodki i puszysty mus, delikatnie przełamany smakiem Amaretto rewelacyjnie komponuje się z kwaskową masą żurawinową. Całość smakuje świątecznie, a prezentuje się elegancko. Deser idealny na przedświąteczną niedzielę! Mus z białej czekolady z żurawinową wkładką
Dziś miałam ochotę zrobić coś słodkiego, a zarazem rozgrzewającego - więc pomyślałam może śliwki w rumie do tego wasza ulubiona czekolada i gotowe. Zazwyczaj wszędzie można kupić śliwki suszone, ale są w gorzkiej czekoladzie - której smakoszem nie jestem :-) W dodatku to świetny pomysł na prezent...
Krumkake to norweska słodkość, kruche, delikatne i pyyyszne rurki z ciasta z charakterystycznym wzorkiem, napełniane bitą śmietaną z konfiturą z malin nordyckich.
Semifreddo czyli lekko zmrożony deser lodowy, łatwy do przyrządzenia i oferujący wiele możliwości łączenia smaków. Spotyka się wersje owocowe, miodowe, waniliowe, kajmakowe i wiele innych. Tutaj z klasycznym zabajone, czyli koglem moglem ubitym nad parą z alkoholem. Dość słodki więc w towarzystwie polewy z gorzkiej czekolady.
Jeśli wcześniej przygotujecie curd i bezy, sam deser zajmie raptem kilka chwil. I gwarantuję, że będziecie zadowoleni - słodkie bezy wspaniale współgrają z kwaskowym kremem, a kiwi całość przyjemnie orzeźwia. Deser smakuje naprawdę świetnie, i porcja wydaje się za mała...