Krumkake - chrupiąca norweska pyszność :)

Krumkake - chrupiąca norweska pyszność :)
Dzisiaj bardziej przepis poglądowy, w ramach ciekawostki :)
Krumkake to norweska słodkość, kruche, delikatne i pyyyszne rurki z ciasta z charakterystycznym wzorkiem, napełniane bitą śmietaną z konfiturą z malin nordyckich. Tradycyjnie wypieka się je zwłaszcza w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Do ich wytworzenia potrzebne jest specjalne urządzenie, które przypomina goforwnicę, ale jest płaskie z lekko wklęsłym wzorkiem oraz „nawijak” z rączką do zwijania rurek. Sama niestety nie mam takiego urządzenia i o krumkake pewnie nigdy bym się nie dowiedziała, gdyby nie tata kumpeli, którą ostatnio odwiedziłam :) Gdy przyszłam, jej tata właśnie wypiekał te rurki i pokazał mi jak, tak że nawet sama zwinęłam jedną ;) Później zrobiłam zdjęcia tegoż dzieła, więc teraz mogę się pochwalić :P

Urządzenia do krumkake niestety nie ma w polskich sklepach, jej tata kupił je w Norwegii (dokładnie takie jak tu), ale obczaiłam je na ebay’u (aczkolwiek wyglądały dość przedpotopowo), więc jakby ktoś chciał, to może zamówić przez Internet :)

Zdjęcie - Krumkake - chrupiąca norweska pyszność :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
KRUMKAKE
1 jajko,
mąka,
cukier,
miękkie masło,
opcjonalnie odrobina zmielonego cynamonu i kardamonu
+ dodatkowo bita śmietana i konfitura z malin lub inna

Jajko zważyć na wadze (najlepiej elektronicznej – jest dokładniejsza). Następnie odważyć takie same ilości mąki, cukru i masła, ile ważyło jajko. Jajko utrzeć z cukrem pudrem na masę, następnie dodać mąkę i masło, zmiksować. Można dodać cynamon i kardamon, choć nie jest to konieczne (ale smaczniejsze). Ciasto powinno być gęste.
Urządzenie do smażenia krumkake rozgrzać, nakładać po 1 łyżce ciasta i przykrywać drugą płytką, dociskając. Po ok. 30 sekundach wafelek powinien zrobić się złocisty. Za pomocą noża lekko podważyć wafla i zwinąć w stożek za pomocą „nawijaka”. Odstawić do wystudzenia (w tym czasie usmażyć kolejnego wafla), a gdy pierwszy wafel stwardnieje, wyjąć „nawijak” i zwijać kolejnego. I tak dalej do wyczerpania ciasta – powinno wyjść ok. 9 sztuk rurek.
Rurki napełniać kremem i konfiturą malinową i od razu zjadać, póki są chrupiące :)

Zdjęcie - Krumkake - chrupiąca norweska pyszność :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Krumkake - chrupiąca norweska pyszność :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów