Galaretki szampańskie.
Nie wiem jak u Was, ale u mnie zawsze po Sylwestrze zostaje sporo szampana, niezależnie od tego ile by nie kosztował i jaki wspaniały miał nie być… a jak wszystkim wiadomo, raz otwarty już nigdy nie będzie smakował tak dobrze, jak za pierwszym razem. Pominę fakt, że za winami musującymi nie przepadam i pijam je głównie w okresie Nowego roku. Znalazłam jednak sposób na wykorzystanie resztek z dna butelki i o dziwo smakuje mi. Deser ma wyraźny, cierpki smak wina, którą łagodzi słodka, waniliowa pianka i zapewniam, że robi piorunujące wrażenie, choć zjedzenie kilku porcji stawia w wątpliwość możliwość siadania za kierownicą samochodu…
Jest to też rewelacyjny deser na imprezy typu urodziny, czy imieniny – wiem, że wkrótce podam takie naszym gościom i jestem przekonana, że będą nieźle zaskoczeni zawartością swoich kieliszków.
Składniki:
- 250ml białego wina musującego (u mnie półsłodkie)
- 250ml soku z jasnych winogron (sprawdzi się też jabłkowy)
- 50g żelatyny w proszku
- 100g serka mascarpone
- 80ml kremówki
- 2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- płaska łyżeczka żelatyny
Przygotowanie:
- 50g żelatyny zalać 1/3 szklanki wrzącej wody i rozpuścić. Odstawić do wystygnięcia.
- Wino musujące wymieszać z sokiem winogronowym. Jeśli chcemy, by galaretki były słodsze, podgrzewamy część soku (bez wina) i dosładzamy 1-2 łyżkami cukru, studzimy i łączymy z winem i resztą soku.
- Wino z sokiem łączymy z żelatyną i przelewamy do kieliszków lub foremek. Ilość galaretek będzie się różniła w zależności od wielkości użytych naczyń. U mnie wyszło 6 kieliszków i 3 silikonowe babeczki wielkości muffinki.
- Odstawić do lodówki do stężenia.
- Gdy galaretki zastygną, drugą część żelatyny (1 łyżeczkę) zalać 1/4 szklanki zimnej, przegotowanej wody i odstawić, by spęczniała.
- Serek mascarpone utrzeć energicznie łyżką lub mikserem, a następnie połączyć z żelatyną.
- Kremówkę ubić z cukrem pudrem i powoli i wymieszać z serkiem, jak najdelikatniej, by nie pozbawić masy puszystości.
- Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i nakładać na stężałe galaretki tworząc piankę na szampanie.
- Odstawić do zastygnięcia.
- Podawać schłodzone.
Smacznego !