Galaretki szampańskie.

Galaretki szampańskie.

Nie wiem jak  u Was, ale u mnie zawsze po Sylwestrze zostaje sporo szampana, niezależnie od tego ile by nie kosztował i jaki wspaniały miał nie być… a jak wszystkim wiadomo, raz otwarty już nigdy nie będzie smakował tak dobrze, jak za pierwszym razem. Pominę fakt, że za winami musującymi nie przepadam i pijam je głównie w okresie Nowego roku. Znalazłam jednak sposób na wykorzystanie resztek z dna butelki i o dziwo smakuje mi. Deser ma wyraźny, cierpki smak wina, którą łagodzi słodka, waniliowa pianka i zapewniam, że robi piorunujące wrażenie, choć zjedzenie kilku porcji stawia w wątpliwość możliwość siadania za kierownicą samochodu…

Jest to też rewelacyjny deser na imprezy typu urodziny, czy imieniny – wiem, że wkrótce podam takie naszym gościom i jestem przekonana, że będą nieźle zaskoczeni zawartością swoich kieliszków.

Zdjęcie - Galaretki szampańskie. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 250ml białego wina musującego (u mnie półsłodkie)
  • 250ml soku z jasnych winogron (sprawdzi się też jabłkowy)
  • 50g żelatyny w proszku
  • 100g serka mascarpone
  • 80ml kremówki
  • 2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • płaska łyżeczka żelatyny

Przygotowanie:

  • 50g żelatyny zalać 1/3 szklanki wrzącej wody i rozpuścić. Odstawić do wystygnięcia.
  • Wino musujące wymieszać z sokiem winogronowym. Jeśli chcemy, by galaretki były słodsze, podgrzewamy część soku (bez wina) i dosładzamy 1-2 łyżkami cukru, studzimy i łączymy z winem i resztą soku.
  • Wino z sokiem łączymy z żelatyną i przelewamy do kieliszków lub foremek. Ilość galaretek będzie się różniła w zależności od wielkości użytych naczyń. U mnie wyszło 6 kieliszków i 3 silikonowe babeczki wielkości muffinki.
  • Odstawić do lodówki do stężenia.
  • Gdy galaretki zastygną, drugą część żelatyny (1 łyżeczkę) zalać 1/4 szklanki zimnej, przegotowanej wody i odstawić, by spęczniała.
  • Serek mascarpone utrzeć energicznie łyżką lub mikserem, a następnie połączyć z żelatyną.
  • Kremówkę ubić z cukrem pudrem i powoli i wymieszać z serkiem, jak najdelikatniej, by nie pozbawić masy puszystości.
  • Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i nakładać na stężałe galaretki tworząc piankę na szampanie.
  • Odstawić do zastygnięcia.
  • Podawać schłodzone.

Smacznego !

Kategorie przepisów