Czekoladowy krem brulee
Pyszny francuski deser ta jego delikatność uwodząca nasze podniebienie a do tego jeszcze chrupkość skorupki z wierzchu zrobionej z przypalonego cukru i smak czekolady hm sami oceńcie...
500 ml śmietany 36%
6 żółtek
1/2 szklanki mleka 1,5%
1 laska wanilii
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki kakao
3 łyżki brązowego cukru + 6 łyżeczek do posypania
Zagotuj śmietanę z mlekiem i 3 łyżkami cukru. Następnie przekrój laskę wanilii wzdłuż i wydrąż ziarenka i przełóż do śmietany razem z pozostałą laską zagotuj. Następnie zdejmij z ognia i lekko przestudź. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na puszek i powoli dolewaj masę śmietanową (bez laski) i miksuj wsyp kakao i wymieszaj na jednolitą masę. Przelej do sześciu kokilek i wstaw do nagrzanego piekarnika 180 C i wlej na blaszkę gorącą wodę do ok połowy wysokości kokilek piec ok 50 minut termoobieg. Po upieczeniu schłodzić minimum 5-6 godzin, przed podaniem każdy krem posypać łyżeczką cukru i przypalać ręcznym palnikiem gazowym do roztopienia się cukru.
Smacznego