Semifreddo Zabajone
Semifreddo czyli lekko zmrożony deser lodowy, łatwy do przyrządzenia i oferujący wiele możliwości łączenia smaków. Spotyka się wersje owocowe, miodowe, waniliowe, kajmakowe i wiele innych. Tutaj z klasycznym zabajone, czyli koglem moglem ubitym nad parą z alkoholem. Dość słodki więc w towarzystwie polewy z gorzkiej czekolady.
- 3 jajka
- 130g cukru pudru
- 100ml wina czerwonego słodkiego
- 100ml śmietanki 30%
- 2 łyżeczki kawy zbożowej
- 100g czekolady gorzkiej
- 80g mleka
- 1 łyżeczka masła
W wysokim naczyniu zmiksuj 70g cukru pudru z żółtkami na gładki krem, dodaj wino i miksuj dalej, tym razem nad garnkiem z gotującą się wodą, czyli w tzw kąpieli wodnej, do uzyskania konsystencji zbliżonej do bitej śmietany. Zestaw zabajone z ognia, śmietankę ubij i dodaj do masy, wymieszaj delikatnie. Kolejno ubij białka, dodając stopniowo resztę cukru. Połącz z masą, którą następnie przelej do podłużnej formy(lub foremek np do muffinów) i wstaw do zamrażalnika na minimum 4 godziny.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Mleko z masłem zagotuj i połącz z czekoladą. Gotową polewę dodaj do semifreddo bezpośrednio przed podaniem.