Semifreddo Zabajone

Semifreddo Zabajone

Zdjęcie - Semifreddo Zabajone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Semifreddo czyli lekko zmrożony deser lodowy, łatwy do przyrządzenia i oferujący wiele możliwości łączenia smaków. Spotyka się wersje owocowe, miodowe, waniliowe, kajmakowe i wiele innych. Tutaj z klasycznym zabajone, czyli koglem moglem ubitym nad parą z alkoholem. Dość słodki więc w towarzystwie polewy z gorzkiej czekolady.

 

  • 3 jajka
  • 130g cukru pudru
  • 100ml wina czerwonego słodkiego
  • 100ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki kawy zbożowej
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 80g mleka
  • 1 łyżeczka masła

W wysokim naczyniu zmiksuj 70g cukru pudru z żółtkami na gładki krem, dodaj wino i miksuj dalej, tym razem nad garnkiem z gotującą się wodą, czyli w tzw kąpieli wodnej, do uzyskania konsystencji zbliżonej do bitej śmietany. Zestaw zabajone z ognia, śmietankę ubij i dodaj do masy, wymieszaj delikatnie. Kolejno ubij białka, dodając stopniowo resztę cukru. Połącz z masą, którą następnie przelej do podłużnej formy(lub foremek np do muffinów) i wstaw do zamrażalnika na minimum 4 godziny.

 

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Mleko z masłem zagotuj i połącz z czekoladą. Gotową polewę dodaj do semifreddo bezpośrednio przed podaniem.

Kategorie przepisów