Puszysty mus malinowy
Ten konkretny, owocowy mus to przepis stworzony z myślą o akcji firmy Philips „Codziennie Odmiennie”, która promuje bardzo moim zdaniem trafną ideę, że gotowanie ma być przyjemnością, a nie rutyną.
Przy okazji to jeden z moich ulubionych letnich deserów. Wyborny z malinami, doskonały także z innymi owocami leśnymi, a nawet z wiśniami.
Składniki
- śmietanka kremówka - 250 ml
- maliny - 300 g (mogą być mrożone)
- cukier - 4 łyżki (lub do smaku)
- żelatyna - 4 listki
- sok malinowy - (nie syrop!), 1/4 szklanki
Sposób przygotowania
Maliny zmiksuj z cukrem na jednorodną masę. Przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się pestek
Żelatynę namocz w zimnej wodzie, aż stanie się miękka.
Sok malinowy podgrzej do ciepłego dodaj odciśniętą żelatynę i wymieszaj, aby się dokładnie rozpuściła. Przestudź. Śmietankę ubij, delikatnie wymieszaj z zimnymi malinami. Przelej do miseczek. Deser wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, aż mus stężeje. Podawaj schłodzony.