Danie szybkie, proste i oszczędne, jako że można zużyć niezjedzone ziemniaki obiadowe. Wersja wielce podstawowa, bo zanim zalejemy ziemniaki jajami, możemy do nich wmieszać to, co lubimy lub mamy akurat pod ręką, lub należy szybko zużyć.
Sama potrawa jest bardzo prosta i może mało wyszukana, ale pachnie domowym ciepłem i smakuje miłością, którą w jej przygotowanie się wkłada. Postanowiłem ten babciny przepis po raz pierwszy powtórzyć i przygotować samemu danie, które tak mocno odcisnęło się w moich wspomnieniach. Oczywiście nie smakuje tak samo, ale zadziałało dla mnie niczym wehikuł czasu — jeszcze raz mogłem sobie przypomnieć te beztroskie chwile.
Mięso podsmażyć na oleju. Cebulę pokroić drobno i też podsmażyć. Przełożyć mięso i cebulę do rondla. Dodać szklankę wody, dusić około 2,5 godziny uzupełniając sos wodą w miarę wyparowania płynu...
Przepis jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, a klopsiki wyszły przepyszne! Podałam je z makaronem i posypane sezamem i posiekaną dymką. Polecam!
Podstawą,jak w nazwie stoi jest chleb,a raczej w moim przypadku pól na pól,chleb i buleczki,odkladane do papierowej torby przez jakis czas,byly wiec porządnie suche. Co jakis czas racze swoja rodzinę takimi kotlecikami,dodając czasem,do masy pieczarki,czasem wedlinę,dokladnie wszystko co akurat mamy w lodowce.
Semmelknödel, Brötchen-Knödel, czyli knedle z bułki, to specjalność południowych Niemiec, Austrii i Czech. Idealnie nadają się do pieczeni wieprzowych podawanych z kiszoną lub czerwoną kapustą. Często serwowane są ze śmietanowym sosem grzybowym. Są pyszne, bardzo proste i szybkie do przygotowania.
Danie bardzo proste do przygotowania, z rodzaju szybkich, pospolite składniki, a efekt ? Zaskakujący! Flaczki z boczniaków, to danie na pewno nie tylko dla wegan. Pyszności! Doprawdy trudne do odróżnienia, bo struktura identyczna, podobne przyprawy i nie wiem, czy nie lepsze od tradycyjnych.
Wywar odcedzić, jarzyny z wywaru i grzyby drobno pokroić. Na odcedzonym wywarze ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki. Wywar połączyć z rozklejonymi krupkami i jarzynami, posolić. Wlać do wazy, dodać resztę Finuu, drobną posiekaną pietruszkę...
Kurę najlepiej mieć swoją. Kurę dzielimy na części, zalewamy zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu aż zaczną zbierać się szumowiny - te zbieramy dokładnie i wyrzucamy. Dopiero wtedy dodajemy przyprawy i włoszczyznę i gotujemy rosół na minimalnym ogniu godzinę lub dwie w zależności od mięsa...
Taką kiełbasę robię na wielkanocne śniadanie od kilku lat. Wypatrzyłam ten przepis kiedyś w magazynie Kuchnia, i był on podany przez p.Piotra Bikonta. Jeżeli nie lubicie zbyt słonych dań, lepiej dać trochę mniej sosu sojowego. Ilość sosu zależy też od tego jak słona jest nasza kiełbasa.
To znaczy dla mnie po prostu i tylko ok, ale byli tacy, co się nią zajadali i prosili o dokładkę. Należy ją podać z kwaśną śmietaną, ale alergicy oczywiście zapominają o tym fakcie.
Rumsztyk z cebulką, smakowity aromatyczny kotlet z mięsa siekanego lub grubo mielonego. Bez dodatku jajka i bułki tartej jak tradycyjny mielony, za to z dodatkiem podsmażonej cebulki. W czasach PRL-u serwowała go niemal każda restauracja.