Krupnik jęczmienny babci Eugenii

Krupnik jęczmienny babci Eugenii
Zdjęcie - Krupnik jęczmienny babci Eugenii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krupnik jęczmienny babci Eugenii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krupnik jęczmienny babci Eugenii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krupnik jęczmienny babci Eugenii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krupnik jęczmienny babci Eugenii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krupnik jęczmienny babci Eugenii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krupnik jęczmienny babci Eugenii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krupnik jęczmienny babci Eugenii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krupnik jęczmienny babci Eugenii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krupnik jęczmienny babci Eugenii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krupnik jęczmienny babci Eugenii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • Warzywa mieszane bez kapusty - 25 dag
  • Kości - 25 dag
  • Grzyby - 10 dag
  • Kasza jęczmienna - 12 dag
  • Woda - 3-4 razy tyle ile krup
  • Masło Finuu - 4 dag
  • Ziemniaki - 20 dag
  • Pietruszka - garść
  • Koperek - garść
  • Sól - szczypta
Przygotowanie

Warzywa, kości i grzyby opłukać, oczyścić, ugotować wywar. Krupy opłukać, wymieszać z wodą, dodać część Finuu, rozkleić.

Wywar odcedzić, jarzyny z wywaru i grzyby drobno pokroić. Na odcedzonym wywarze ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki. Wywar połączyć z rozklejonymi krupkami i jarzynami, posolić. Wlać do wazy, dodać resztę Finuu, drobną posiekaną pietruszkę.

Można podawać z surową śmietaną lub surowymi żółtkami.

Ja lubię zupy mięsne, dlatego wywar gotuję na kawałkach, z których potem mogę mięso dodać do zupy. Przyprawiłam krupnik kolendrą mieloną, czarnym pieprzem, majerankiem oraz świeżą szalwią.

Kategorie przepisów