Biała kiełbasa pieczona z sosem sojowym
Taką kiełbasę robię na wielkanocne śniadanie od kilku lat. Wypatrzyłam ten przepis kiedyś w magazynie Kuchnia, i był on podany przez p.Piotra Bikonta. Jeżeli nie lubicie zbyt słonych dań, lepiej dać trochę mniej sosu sojowego. Ilość sosu zależy też od tego jak słona jest nasza kiełbasa. Staram się używać domowej, robionej przez nas. A tak podaną kiełbasę bardzo lubię. Można ją zajadać z pieczonymi ziemniakami, ale bardzo smaczna będzie też z dobrym pieczywem i ostrym chrzanem.
składniki
1 kg białej, surowej kiełbasy
2 cebule
4 ząbki czosnku
1/2 szklanki oliwy
1/4 - 1/3 szklanki sosu sojowego jasnego
pieprz
przygotowanie
Cebulę drobno pokroić, czosnek rozgnieść. W misce wymieszać oliwę, sos sojowy, czosnek i cebulę. Doprawić pieprzem. Kiełbasę ponakłuwać widelcem lub grubą igłą, włożyc do miski i dobrze obtoczyć marynatą. Wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia wyjąć kiełbasę z marynaty, doprowadzić do temperatury pokojowej, ułożyć w naczyniu do pieczenia odpowiedniej wielkości. Piekarnik nagrzać do 170 st C. Wstawić kiełbasę bez przykrywania i piec przez 1,5 godziny. Smacznego!
składniki
1 kg białej, surowej kiełbasy
2 cebule
4 ząbki czosnku
1/2 szklanki oliwy
1/4 - 1/3 szklanki sosu sojowego jasnego
pieprz
przygotowanie
Cebulę drobno pokroić, czosnek rozgnieść. W misce wymieszać oliwę, sos sojowy, czosnek i cebulę. Doprawić pieprzem. Kiełbasę ponakłuwać widelcem lub grubą igłą, włożyc do miski i dobrze obtoczyć marynatą. Wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia wyjąć kiełbasę z marynaty, doprowadzić do temperatury pokojowej, ułożyć w naczyniu do pieczenia odpowiedniej wielkości. Piekarnik nagrzać do 170 st C. Wstawić kiełbasę bez przykrywania i piec przez 1,5 godziny. Smacznego!