Cygański kociołek
Pyszne, bardzo pożywne danie jednogarnkowe z ziemniakami, boczkiem, kiełbasą i pieczarkami. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań!
Składniki: 1 kg ziemniaków, obranych pokrojonych w plastry
1 cebula, pokrojona w krążki
100 g pieczarek, obranych, pokrojonych w plastry
300 g wędzonego boczku, pokrojonego w plastry
1 kiełbasa podwawelska (ok. 200g)
kilka dużych liści białej kapusty
6 łyżeczek ostrej przyprawy do grilla
3 łyżeczki słodkiej papryki
sól, świeżo mielony pieprz
Dodatkowo: kefir do podania
CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
Przygotowanie: Przygotowujemy duże naczynie z pokrywą, które można stawiać na kuchence, jak również włożyć do piekarnika (np. gęsiarka lub garnki do tego przeznaczone). Na dnie układamy kilka liści kapusty. Układamy połowę ziemniaków doprawiamy solą, pieprzem, 2 łyżeczkami ostrej przyprawy do grilla i 1 łyżeczką słodkiej papryki. Układamy połowę pieczarek, cebuli, boczku i kiełbasy. Całość przykrywamy kilkoma liśćmi kapusty i ponownie układamy warstwy - ziemniaki, sól, pieprz, 2 łyżeczki przyprawy do grilla, 1 łyżeczka słodkiej papryki, pieczarki, cebula, boczek kiełbasa. Przykrywamy liśćmi kapusty, ostatni raz doprawiamy solą, pieprzem, 2 łyżeczkami przyprawy do grilla, 1 łyżeczką słodkiej papryki, całość zakrywamy liśćmi kapusty, folią aluminiową i pokrywą.
2. Naczynie stawiamy na kuchence i gotujemy na małym ogniu przez 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę (folię zostawiamy), wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 1 godzinę. Przed podaniem dokładnie mieszamy. Podajemy z kefirem. Smacznego! :)
* danie można przygotować w specjalnym żeliwnym kociołku do prażonek na ognisku.
Składniki: 1 kg ziemniaków, obranych pokrojonych w plastry
1 cebula, pokrojona w krążki
100 g pieczarek, obranych, pokrojonych w plastry
300 g wędzonego boczku, pokrojonego w plastry
1 kiełbasa podwawelska (ok. 200g)
kilka dużych liści białej kapusty
6 łyżeczek ostrej przyprawy do grilla
3 łyżeczki słodkiej papryki
sól, świeżo mielony pieprz
Dodatkowo: kefir do podania
CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
Przygotowanie: Przygotowujemy duże naczynie z pokrywą, które można stawiać na kuchence, jak również włożyć do piekarnika (np. gęsiarka lub garnki do tego przeznaczone). Na dnie układamy kilka liści kapusty. Układamy połowę ziemniaków doprawiamy solą, pieprzem, 2 łyżeczkami ostrej przyprawy do grilla i 1 łyżeczką słodkiej papryki. Układamy połowę pieczarek, cebuli, boczku i kiełbasy. Całość przykrywamy kilkoma liśćmi kapusty i ponownie układamy warstwy - ziemniaki, sól, pieprz, 2 łyżeczki przyprawy do grilla, 1 łyżeczka słodkiej papryki, pieczarki, cebula, boczek kiełbasa. Przykrywamy liśćmi kapusty, ostatni raz doprawiamy solą, pieprzem, 2 łyżeczkami przyprawy do grilla, 1 łyżeczką słodkiej papryki, całość zakrywamy liśćmi kapusty, folią aluminiową i pokrywą.
2. Naczynie stawiamy na kuchence i gotujemy na małym ogniu przez 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę (folię zostawiamy), wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 1 godzinę. Przed podaniem dokładnie mieszamy. Podajemy z kefirem. Smacznego! :)
* danie można przygotować w specjalnym żeliwnym kociołku do prażonek na ognisku.