Pierogi z kaszanką
Bardzo smaczne pierogi z nietypowym farszem. Dla miłośników kaszanki i nie tylko. Dodatek kiszonej kapusty sprawia, że farsz jest wyrazisty. Robiłam taki farsz po raz pierwszy, użyłam pysznej kaszanki domowej roboty ( sami ją zrobiliśmy na warsztatach ) i naszej domowej kapusty kiszonej. Jeżeli nie wykorzystacie całego ciasta, z reszty warto zrobić makaron. Bardzo polecam, warto takie pierogi zrobić :)
składniki
ciasto na pierogi:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki gorącej wody
farsz
ok 200 g kaszanki
1 średnie cebula
80 g kapusty kiszonej
5 - 6 ząbków czosnku
majeranek
sól
pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie
Ciasto
przesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco wody, jeżeli za mokre - wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny.
Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba.
Farsz
Drobno posiekaną cebulę usmażyć aż lekko zmięknie, dodać posiekaną kapustę, przykryć i dusić na małym ogniu ok 15 minut. W razie potrzeby lekko podlać wodą. Po tym czasie dodać obraną z flaka i pokrojoną w plastry kaszankę . Rozdrabniamy widelcem. Chwilę podsmażamy aż wszystko ładnie się połączy. Przekładamy do miski i doprawiamy czosnkiem, majerankiem, pieprzem, solą.
Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka ( moje o średnicy 7.5 cm). Nakładać po małej porcji farszu, dobrze skleić brzegi. Ulepione pierogi odkładać na posypaną mąka powierzchnię , przykryć ściereczką. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, można dodać łyżkę oleju. Ostrożnie wrzucać na wrzątek po kilka pierogów (ilość zależy od wielkości garnka ) gotować parę minut od wypłynięcia. Podawać polane masłem i zrumienioną na nim cebulką lub boczkiem. Smacznego!
składniki
ciasto na pierogi:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki gorącej wody
farsz
ok 200 g kaszanki
1 średnie cebula
80 g kapusty kiszonej
5 - 6 ząbków czosnku
majeranek
sól
pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie
Ciasto
przesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco wody, jeżeli za mokre - wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny.
Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba.
Farsz
Drobno posiekaną cebulę usmażyć aż lekko zmięknie, dodać posiekaną kapustę, przykryć i dusić na małym ogniu ok 15 minut. W razie potrzeby lekko podlać wodą. Po tym czasie dodać obraną z flaka i pokrojoną w plastry kaszankę . Rozdrabniamy widelcem. Chwilę podsmażamy aż wszystko ładnie się połączy. Przekładamy do miski i doprawiamy czosnkiem, majerankiem, pieprzem, solą.
Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka ( moje o średnicy 7.5 cm). Nakładać po małej porcji farszu, dobrze skleić brzegi. Ulepione pierogi odkładać na posypaną mąka powierzchnię , przykryć ściereczką. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, można dodać łyżkę oleju. Ostrożnie wrzucać na wrzątek po kilka pierogów (ilość zależy od wielkości garnka ) gotować parę minut od wypłynięcia. Podawać polane masłem i zrumienioną na nim cebulką lub boczkiem. Smacznego!