Klopsiki teriyaki
Jakiś czas temu dostałam od mamy mnóstwo wiejskiego mięsa mielonego, więc w końcu postanowiłam je wykorzystać. Nie byłabym sobą gdybym zrobiła zwykłe mielone, dlatego postanowiłam przyrządzić pyszne klopsiki w moim ulubionym, słodkim sosie teriyaki. Przepis jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, a klopsiki wyszły przepyszne! Podałam je z makaronem i posypane sezamem i posiekaną dymką. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Klopsiki teriyaki
(6-7 porcji)
Składniki na klopsiki:
- 800 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 1 duże jajko, roztrzepane
- 4 dymki, pokrojone na cienkie plasterki
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 2 łyżeczki imbiru startego na tarce
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżeczki sosu chilli (np. Tabasco)
- ¾ szklanki bułki tartej
Składniki na sos teriyaki:
- ⅔ szklanki sosu sojowego
- 1 ¼ szklanki wody
- 1 łyżeczka mielonego imbiru świeżego
- 1 ząbek czosnku mielonego
- ½ szklanki brązowego cukru
- 3 łyżki miodu
- ¼ szklanki mąki kukurydzianej
- ¼ szklanki zimnej wody
- 1 łyżka sezamu
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
- W małej misce wymieszaj dokładnie ubite jajko, dymkę, czosnek, imbir, sos sojowy i sos chilli.
- Następnie w dużej misce wymieszaj dokładnie mięso z bułką tartą i mieszanką z jajkiem. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne. Uformuj kuleczki wielkości piłeczki golfowej, ułóż na blaszce do pieczenia i piecz w piekarniku przez 15-18 minut.
- W międzyczasie umieść dużą patelnię na średnim ogniu i dodaj sos sojowy, wodę, imbir, czosnek, cukier i miód i dokładnie wymieszaj. W oddzielnej małej miseczce wymieszaj mąkę kukurydzianą z ¼ szklanki zimnej wody.
- Doprowadź sos w patelni do wrzenia, po czym zdejmij z ognia i wmieszaj wodę z mąką. Umieść sos ponownie na średnim ogniu i gotuj, mieszając, aż lekko zgęstnieje.
- Przełóż upieczone klopsiki do patelni z sosem i dokładnie je w nim obtocz. Gotuj na małym ogniu, aż pokryją się gęstą galzurą, po czym przełóż na talerze i podawaj z posiekaną dymką i sezamem.
Smacznego!
English version
Klopsiki teriyaki
(6-7 servings)
Ingredients for meatballs:
- 800 g ground pork and beef
- 1 large egg, well beaten
- 4 green onions, thinly sliced
- 2 cloves finely minced garlic
- 2 tsp fresh minced ginger
- 1 tbsp soy sauce
- 2 tsp chilli sauce (optional)
- ¾ cup breadcrumbs
Ingredients for the teriyaki sauce:
- ⅔ cup soy sauce
- 1¼ cups water
- 1 tsp fresh minced ginger
- 1 clove minced garlic
- ½ cup brown sugar
- 3 tbsp honey
- ¼ cup cornstarch
- ¼ cup cold water
- 1 tbsp sesame seeds
Preparation:
- Preheat oven to 180 oC degrees.
- In a small bowl, mix beaten egg, green onion, garlic, ginger, soy sauce and hot sauce until well combined.
- In a large bowl mix ground mix with egg mixture and breadcrumbs to bring everything into a homogenous mixture. Form golf ball-sized meatballs then place on prepared baking sheet and bake 15–18 minutes.
- Meanwhile, place a large skillet over medium-high heat. Add soy sauce, water, ginger, garlic, brown sugar and honey then whisk until completely combined. In a separate small bowl, stir together the cornstarch and ¼ cup of cold water.
- Bring liquid to a boil then remove from heat, mix in cornstarch mixture into sauce then return to heat. Return liquid to a boil, whisking constantly to avoid lumps. Once liquid has thickened nicely, reduce heat to low and let sauce simmer.
- Transfer meatballs from baking sheet into sauce, turning or stirring to coat in sauce. Allow meatballs to simmer in the sauce until they are heated through then garnish with sliced green onions and sesame seeds.
Enjoy!