Rosół z prawdziwej kury babci Ireny

Rosół z prawdziwej kury babci Ireny
Zdjęcie - Rosół z prawdziwej kury babci Ireny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rosół z prawdziwej kury babci Ireny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rosół z prawdziwej kury babci Ireny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rosół z prawdziwej kury babci Ireny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rosół z prawdziwej kury babci Ireny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rosół z prawdziwej kury babci Ireny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rosół z prawdziwej kury babci Ireny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rosół z prawdziwej kury babci Ireny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rosół z prawdziwej kury babci Ireny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rosół z prawdziwej kury babci Ireny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rosół z prawdziwej kury babci Ireny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rosół z prawdziwej kury babci Ireny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • Kurczak - 1 szt.
  • Marchew - 4-5 szt.
  • Pietruszka korzeń - 2 szt.
  • Seler - ½ szt.
  • Cebula - 1 szt.
  • Pieprz czarny - 1 łyżka
  • Ziele angielskie - kilka szt.
  • Liść laurowy - 2-3 szt.
  • Grzybek suszony - garść
Przygotowanie

Kurę najlepiej mieć swoją. Kurę dzielimy na części, zalewamy zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu aż zaczną zbierać się szumowiny - te zbieramy dokładnie i wyrzucamy. Dopiero wtedy dodajemy przyprawy i włoszczyznę i gotujemy rosół na minimalnym ogniu godzinę lub dwie w zależności od mięsa.

Ja własnych kuczaków nie mam, dlatego kupiłam kurczaka zagrodowego. Wodę z szumowinami wylewam w całości (jak tylko woda się zagotuje) i zalewam wrzątkiem jeszcze raz. Po tym, jak woda się zagotuje, dodaję warzywa i przyprawy. Zamiast pietruszki lubię dodawać świeżą kolendrę - jest bardzo aromatyczna i przydaje zupie ciekawy smak.

Kategorie przepisów