Placki ziemniaczane babci Adeli

Placki ziemniaczane babci Adeli

Zdjęcie - Placki ziemniaczane babci Adeli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placki ziemniaczane babci Adeli - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 4 duże ziemniaki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • olej Kujawski do smażenia

Przygotowanie

Zetrzeć ziemniaki na tarce o drobnych oczkach. Przetarte ziemniaki odcedzić na sitku, koniecznie nad miską. Skrobię z dna miski zebrać łyżką i dodać z powrotem do ziemniaków. Dodać jajko, mąkę, posolić, popieprzyć i dobrze wymieszać.

Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor.

 

Postanowiłam podzielić się z Wami starym przepisem mojej ukochanej, świętej pamięci babci Adeli..gdy robię nasze ulubione placuszki według jej przepisu, mam w pamięci nasze wspólne chwile w jej małej, aromatycznej kuchni. Przepis prosty, ale smaczny, sprawdzony... od pokoleń :) Polecam!

 

 

Kategorie przepisów