Pulpeciki chlebowe - tylko dla bogaczy

Pulpeciki chlebowe - tylko dla bogaczy

Dopisek w nazwie jest oczywiscie przewrotny,pulpeciki sa tak tanie ,ze kazdego bedzie stac,aby je przygotowac .

Podstawa,jak w nazwie stoi jest chleb,a raczej w moim przypadku pól na pól,chleb i buleczki,odkladane do papierowej torby przez jakis czas,byly wiec porządnie suche. Co jakis czas racze swoja rodzinę takimi kotlecikami,dodając czasem,do masy pieczarki,czasem wedlinę,dokladnie wszystko co akurat mamy w lodowce.

Pamietajmy,ze w kuchni,nic nie moze sie zmarnowac,jesli nie dzis,wykorzystajmy skladniki innym razem.

Zapraszam!

Zdjęcie - Pulpeciki chlebowe - tylko dla bogaczy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pulpeciki chlebowe - tylko dla bogaczy

.600 gr suchego pieczywa ( chleb,bulki )

.2 szklanki mleka

.2 szklanki cieplej wody

.1 szklanka maki pszennej

.2 cebule

.2 zabki czosnku

.3 pieczarki ( chodzi tylko o zapach i smak )

.3 lyzki startego sera parmezan

.3 lyzki posiekanej drobno pietruszki

.3 lyzki buki tartej

.2 jajka

.sol ,pieprz,czerwona ostra papryka

.olej do smazenia

 

Wykonanie

Pieczywo namaczamy w mieszance wody i mleka ( ok.1 godz. ),kiedy zmieknie,odcedzamy je na durszlaku,bardzo dokladnie,dociskajac jakims ciezarkiem.

Cebulke,czosnek i pieczarki kroimy b. drobno i podsmazamy,ale tak,aby ich nie przypalic ,maja mozostac bardziej uduszone.

Do odcisnietego pieczywa,dodajemy pozostale skladniki i zagniatamy wszystko na puszysta ,gesta mase.

Miske okrywamy folia i odstawiamy na 1 godz. do lodowki do polaczenia smakow .

Maczamy reke w mace ,nabieramy porcje masy i formujemy okragly pulpecik.

Smazymy na zloty kolor z obu stron.

Pulpeciki podajemy z surowka i ziemniaczkami z pieca.

Smacznego!

 

Kategorie przepisów