Pulpeciki chlebowe - tylko dla bogaczy
Dopisek w nazwie jest oczywiscie przewrotny,pulpeciki sa tak tanie ,ze kazdego bedzie stac,aby je przygotowac .
Podstawa,jak w nazwie stoi jest chleb,a raczej w moim przypadku pól na pól,chleb i buleczki,odkladane do papierowej torby przez jakis czas,byly wiec porządnie suche. Co jakis czas racze swoja rodzinę takimi kotlecikami,dodając czasem,do masy pieczarki,czasem wedlinę,dokladnie wszystko co akurat mamy w lodowce.
Pamietajmy,ze w kuchni,nic nie moze sie zmarnowac,jesli nie dzis,wykorzystajmy skladniki innym razem.
Zapraszam!
Pulpeciki chlebowe - tylko dla bogaczy
.600 gr suchego pieczywa ( chleb,bulki )
.2 szklanki mleka
.2 szklanki cieplej wody
.1 szklanka maki pszennej
.2 cebule
.2 zabki czosnku
.3 pieczarki ( chodzi tylko o zapach i smak )
.3 lyzki startego sera parmezan
.3 lyzki posiekanej drobno pietruszki
.3 lyzki buki tartej
.2 jajka
.sol ,pieprz,czerwona ostra papryka
.olej do smazenia
Wykonanie
Pieczywo namaczamy w mieszance wody i mleka ( ok.1 godz. ),kiedy zmieknie,odcedzamy je na durszlaku,bardzo dokladnie,dociskajac jakims ciezarkiem.
Cebulke,czosnek i pieczarki kroimy b. drobno i podsmazamy,ale tak,aby ich nie przypalic ,maja mozostac bardziej uduszone.
Do odcisnietego pieczywa,dodajemy pozostale skladniki i zagniatamy wszystko na puszysta ,gesta mase.
Miske okrywamy folia i odstawiamy na 1 godz. do lodowki do polaczenia smakow .
Maczamy reke w mace ,nabieramy porcje masy i formujemy okragly pulpecik.
Smazymy na zloty kolor z obu stron.
Pulpeciki podajemy z surowka i ziemniaczkami z pieca.
Smacznego!