Semmelknödel i sos z mrożonych grzybów leśnych

Zdjęcie - Semmelknödel i sos z mrożonych grzybów leśnych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Semmelknödel, Brötchen-Knödel, czyli knedle z bułki, to specjalność południowych Niemiec, Austrii i Czech. Idealnie nadają się do pieczeni wieprzowych podawanych z kiszoną lub czerwoną kapustą. Często serwowane są ze śmietanowym sosem grzybowym. Są pyszne, bardzo proste i szybkie do przygotowania. Na kluski najlepiej nadają się stare, ale jedno-dwu-dniowe bułki, całkiem czerstwe raczej nie. Jeśli już używasz takich dodaj więcej mleka. Do klusek podałam sos z mieszanki mrożonych grzybów leśnych (w sklepowych ladach chłodniczych leżą prawdziwe rartytasy!). Grzyby dusiłam z dodatkiem białego wina, zagęściłam śmietanką kremową. Obiad pycha! Polecam!

Zdjęcie - Semmelknödel i sos z mrożonych grzybów leśnych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
4 bułki - 200 g
250 ml mleka
1 jajko
2 łyżki mąki
1 cebula
1 łyżka masła
2 łyżki natki pietruszki
sól, pieprz, gałka muszkatałowa

Sos grzybowy:
600 g mrożonych grzybów leśnych
1 łyżka masła
1 cebula
100-150 ml białego wytrawnego wina
100 ml śmietany kremówki
sól, pieprz
natka zielonej pietruszki

Wykonanie:
  • bułki pokroić w 1 cm kostkę. Zalać gorącym mlekiem i roztrzepanym jajkiem, odstawić 10-15 minut. Jeśli używasz bardzo suchych bułek dodaj nieco więcej mleka
  • w międzyczasie zeszklić pokrojoną w małą kostkę cebulę
  • namoczone bułki wynieszać z podsmażoną cebulą, posiekną zieloną pietruszką, dodać mąkę, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową - wymieszać. Wilgotnymi dłońmi formować kluski
  • gotować w osolonej wrzącej wodzie około 10-15 minut. Po wypłynięciu klusek zmniejszyć ogień i trzymać pod przykryciem na ledwie mrugającym ogniu
  • zamrożone grzyby wyłożyć na patelnię z rozgrzanym masłem i posiekaną, zeszkloną cebulką, mieszając od czasu do czasu grzyby rozmrozić. Gdy puszczą całą wodę zwiększyć ogień i odparować nadmiar wody. Dolać wino, odparować i dodać śmietanę kremówkę, przyprawy, poddusić przez kilka minut do zagęszczenia sosu
  • wyłowić kluski łyżką cedzakową. Podawać z sosem grzybowym. Suto posypać zieloną pietruszką
SMACZNEGO !

Zdjęcie - Semmelknödel i sos z mrożonych grzybów leśnych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Spaghetti z kurkami  - pyszne

Spaghetti z kurkami - pyszne

Beti Beti
kruche babeczki

Boczniaki z młodą kapustą w pomidrodach
1

Boczniaki z młodą kapustą w po…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Japchae
1

Japchae

Tyna Tyna
In cooking we trust

Pasta pieczarkowa o smaku pasztetowej

Pasta pieczarkowa o smaku pasz…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pasta z pieczarek
1

Pasta z pieczarek

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przekąska z ciasta francuskiego z pieczarkami i mozzarellą
1

Przekąska z ciasta francuskieg…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem
2

Ziemniaki faszerowane pieczark…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Miso ramen z boczniakami i wędzonym tofu

Miso ramen z boczniakami i węd…

food² food²
Food Square

Wiejska zapiekanka
3

Wiejska zapiekanka

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Japchae - koreański stir-fry z warzywami i makaronem z batatów
1

Japchae - koreański stir-fry z…

food² food²
Food Square

Filet z kurczaka z serem i pieczarkami
6

Filet z kurczaka z serem i pie…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Grzybowy Strogonow do lunch boxu
1

Grzybowy Strogonow do lunch bo…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj