Do tak przygotowywanych dań dokładam zawsze świeże zioła, które w trakcie powolnego duszenia mają czas, żeby oddać cały swój aromat daniu. Tym razem nie żałowałam i do sosu dorzuciłam gałązki rozmarynu, tymianku i oregano.
W zimowe dni nie ma to jak poczciwa fasoka po bretońsku ;) Potrzebowałam wielu lat, by ją polubić. Jadłam, bo jadłam, ale bez żadnego entuzjazmu... do czasu :) Po prostu w pewnym momencie dotarło do mnie, że to bardzo smaczne danie. I tak właśnie w rezultacie upichciłam swoją pierwszą fasolkę... :)
Bardzo smaczna i sycąca zapiekanka, którą piekłam już kilka razy. Chociaż bazą jest ciasto drożdżowe, nazwanie jej pizzą byłoby sporym nadużyciem, bo na cieście podobieństwa do włoskiego przysmaku się kończą ;) Zapiekanka jest bogata w warzywa, jajka oraz masę serową i jest idealna na bezmięsny obiad :)
Pomysł na placki z kiszonej kapusty podpatrzyłam u Vege Kiki. Od tego momentu nie dawał mi spokoju. W końcu nadszedł sprzyjający moment: po świętach zostało mi sporo niewykorzystanej kapusty kiszonej. Dzięki temu poznaliśmy smak nie tylko tych delikatnych placuszków
Dawno temu wypatrzone na jednej ze stron piękne sadzone, czekały na swoją kolej na ten właśnie lutowy weekend. Bo zwykłe jajko i zwykłą parówkę można podać w tak niebanalny sposób...
Ryż z patelni jest naszym ulubionym. Zawsze robiłam go na zwykłym oleju, sezamowym albo oliwie z oliwek. Jednak od tej pory będę robić na Kujawskim ze smakiem - zrobiony za jego pomocą nabiera leciutkiego, subtelnego smaku ziół, co bardzo dobrze komponuje z dodawanymi do niego potrawami.