Śniadanie do łóżka #25: Kasza manna na mleku kokosowym z czekoladą
Być może kaszka manna kojarzy Wam się źle z okresem dzieciństwa, gdzie dostawaliście jej rozgotowaną porcję w przedszkolu. Ja również miałam mieszane uczucia z nią związane. Jako dziecko jadałam ją czasem także w domu, polaną malinowym syropem, ta wersja budzi we mnie milsze wspomnienia. Poprawnie przygotowana kasza manna to moim zdaniem pyszny deser śniadaniowy. Nie lubię gdy jest zbita lub gdy jej konsystencja przypomina bardziej zupę mleczną. Preferuję wersję pomiędzy i takie też proporcje Wam przedstawiam poniżej. Cieszę się, że dałam jej drugą szansę, a za sprawą dodatku mleka kokosowego i czekolady powstał zupełnie nowy, nieznany mi wcześniej deser :)
Kasza manna na mleku kokosowym z czekoladą
80 g kaszy manny
175 ml mleka kokosowego
75 ml mleka
łyżka cukru
5 kostek gorzkiej czekolady
czekoladowe chrupki
1. Kaszę, mleko i cukier umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy kaszka zacznie się gotować, dokładnie mieszamy by nie powstały grudki. Gotujemy ok. 2 minut i przelewamy do miseczki.
2. W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę. Rozpuszczoną polewamy kaszkę i posypujemy czekoladowymi kulkami.
Tosia