Ryż z patelni z Kujawskim

Ryż z patelni z  Kujawskim

Ostatni z przepisów, biorących udział w konkursie “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem. 

Ryż z patelni jest naszym ulubionym. Zawsze robiłam go na zwykłym oleju, sezamowym albo oliwie z oliwek. Jednak od tej pory będę robić na Kujawskim ze smakiem - zrobiony za jego pomocą nabiera leciutkiego, subtelnego smaku ziół, co bardzo dobrze komponuje z dodawanymi do niego potrawami. Ten był robiony z Kujawskim z bazylią, co pasowało do piersi kurczaka w azjatyckiej panierce z sezamem.

Ryż z patelni z Kujawskim

  • 1 woreczek ryżu białego lub parboiled
  • olej Kujawski z bazylią
  • 0,5 litra gorącej wody
  • 1 kostka rosołowa

W gorącej wodzie rozpuścić kostkę rosołową (można użyć zrobionego przez siebie, naturalnego bulionu warzywnego).

Olej rozgrzać na dużej patelni. Wysypać na patelnię ryż i sprażyć go, mieszając, aż ryż będzie lekko brązowy. Następnie wylać do ryżu wodę z kostką, przykryć patelnię pokrywką i dusić ryż ok. 20 minut - można ewentualnie zaglądnąć 2 razy, żeby przemieszać i sprawdzić, czy woda nie wyparowała.

Jeśli będziemy chcieli zrobić w ten sposób ryż brązowy czy jakikolwiek inny o dłuższym czasie przygotowania, należy po 20 minutach ponownie podlać go wodą lub od razu przygotować większą ilość bulionu.

Zdjęcie - Ryż z patelni z  Kujawskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ryż z patelni z  Kujawskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów