Ryż z patelni z Kujawskim
Ostatni z przepisów, biorących udział w konkursie “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.
Ryż z patelni jest naszym ulubionym. Zawsze robiłam go na zwykłym oleju, sezamowym albo oliwie z oliwek. Jednak od tej pory będę robić na Kujawskim ze smakiem - zrobiony za jego pomocą nabiera leciutkiego, subtelnego smaku ziół, co bardzo dobrze komponuje z dodawanymi do niego potrawami. Ten był robiony z Kujawskim z bazylią, co pasowało do piersi kurczaka w azjatyckiej panierce z sezamem.
Ryż z patelni z Kujawskim
- 1 woreczek ryżu białego lub parboiled
- olej Kujawski z bazylią
- 0,5 litra gorącej wody
- 1 kostka rosołowa
W gorącej wodzie rozpuścić kostkę rosołową (można użyć zrobionego przez siebie, naturalnego bulionu warzywnego).
Olej rozgrzać na dużej patelni. Wysypać na patelnię ryż i sprażyć go, mieszając, aż ryż będzie lekko brązowy. Następnie wylać do ryżu wodę z kostką, przykryć patelnię pokrywką i dusić ryż ok. 20 minut - można ewentualnie zaglądnąć 2 razy, żeby przemieszać i sprawdzić, czy woda nie wyparowała.
Jeśli będziemy chcieli zrobić w ten sposób ryż brązowy czy jakikolwiek inny o dłuższym czasie przygotowania, należy po 20 minutach ponownie podlać go wodą lub od razu przygotować większą ilość bulionu.