zaczęła się moja "przygoda" z prawdziwym Carbonara, nie robionym "z saszetki". I muszę Wam powiedzieć, że jest o niebo lepsze, a na pewno zdrowsze... i niewiele trudniejsze do zrobienia!
Przyrządzam ją na różne sposoby jednak najbardziej lubię z młodą marchewką, boczkiem i koperkiem. To prosty przepis i powszechnie znany ale każdy ma swój sposób na smak doskonały.
Jakiś czas temu pokazywałam pastę z pieczonej cukinii Marleny de Blassi. Poza tym, że jest genialna na chrupiącym pieczywie, połowę zjada się w trakcie robienia i zaczyna się znowu :) to świetnie smakuje z makaronem.
Dziś miałem śniadanie po turecku, czyli Menemen. Lekko podduszone warzywa, które wspaniałym zapachem wypełniają mieszkanie, a do tego jajko. Pożywne, kolorowo śniadanie, w wakacyjnym klimacie znad morza śródziemnego.
Dania z cukinią są pyszne i jest cała masa możliwości, aby smacznie ją wykorzystać. Dziś przepis, do którego sięgam najczęściej, można go także wykonać w wersji bez mięsa, też jest pysznie. Smacznie i zdrowo, polecam.
Bardzo mi się spodobała zarówno forma jak i to że można owe chlebki nadziać czym dusza zapragnie. A że dusza zapragnęła to zobaczycie je w najbliższym czasie w kilku odsłonach. Ciasto jest bardzo wdzięczne, pięknie rośnie, dobrze się formuje. No i efekt śliczny.
Twaróg kruszymy do miseczki solimy go lekko do smaku. Tuńczyka odcedzamy z zalewy i dodajemy do twarożku. Cebulę siekamy drobno dodajemy do pasty. Mieszamy. Doprawiamy pieprzem kolorowym. Ogórki dobrze myjemy łyżeczką wyciągamy pestki...
Szybkie i proste pancakesy z dużą ilością płatków owsianych - czyli tak jak lubię najbardziej. Do tego pyszny jogurt naturalny i truskawy... Idealne na śniadanko!
Dziś mała odmiana w kuchni, a zarazem eksperyment. Gdy mieszkałam we Francji często kupowałam nasiona pszenicy by przygotować z nich sałatkę. Tym razem nie będzie sałatki, a klopsiki. Słoneczne danie w ponury listopadowy dzień.
Ostatnio zaciekawiła nas Gruzja. Oraz gruzińska kuchnia. Czytamy, oglądamy, tęsknimy do kraju, który obiecujemy kiedyś odwiedzić. W ramach przygotowań przyrządziliśmy potrawę o pięknej nazwie chaczapuri adżaruli.
Jednym znajbardziej lubianych przeze mnie sposobów na śledzia są właśnie matiesy z cebulką w koperku. To bardzo prosta wersja ale na tyle pyszna, że mogę ją polecić również na świąteczny stół. Wszystkie składniki idealnie się komponują ze sobą.
Cebulę poszatkować, zeszklić na oleju z 3 ząbkami czosnku. Wlać przecier pomidorowy i zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, odrobiną cukru, bazylią i tymiankiem. Na każdy liść kapusty nakładać farsz a później brzegi kapusty złożyć do środka i resztę zrolować...
Numer jeden na liście obiadów mojego syna. Należy nadmienić, że ze wszystkich posiłków w ciągu dnia najbardziej nie lubi on właśnie obiadów. (...) Dziwny zestaw, ale kto zrozumie małego człowieka?
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Na maśle podsmażamy cebule solimy i doprawiajmy ją pieprzem do smaku. Gdy cebula robi się miękka zalewamy ją jajkami. Nakrywamy patelnie...