Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Taka prosta przekąska na szybko - kiedy ma się ochotę na coś słonego , chrupiącego - może niezbyt zdrowego , ale smacznego . Raz na jakiś czas można zaszaleć :) Przy okazji jest to dobry sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa .
Ser zetrzeć na dużych oczkach, szynkę pokroić w paski lub kostkę (ja kroiłam w paski). Wymieszać w misce, razem z mąka, mlekiem i jajkiem. Dodać oregano. Smażyć na złoto. Gotowe!
W gazetce "Przyślij przepis" znalazłam bardzo fajny przepis na nietypową pizzę. Nietypową, bo z ziemniaków i smażoną na patelni. I wiecie, co? Pycha była!!! Dlatego też gorąco polecam Wam ten przepis do przetestowania:-)
Dominikańskie kotleciki z bulguru, które niedawno prezentowali u siebie Irena i Andrzej zmotywowały mnie do sięgnięcia po paczkę tej kaszy, którą dość dawno temu dostałam od Bei :*. Z wielką chęcią zrobiłam kotleciki i nie zawiodłam się, bo wyszły bardzo smaczne! Podawałam je z ziemniakami i kefirem. To był pyszny obiadek, dziękuję Wam za przepis.
Mocno bananowa, bardzo słodka i bardzo smaczna przekąska indyjska. W Assamie nazywa się je kaot pitha. Pitha to określenie wszelkiego rodzaju smażonych przysmaków z mąki ryżowej. Doskonale pasuje do mango lassi - indyjskiego napoju z jogurtu, wody i owoców.
Erotycznie nie będzie, ale za to całkiem smacznie! :) damskie udka to francuskie ciasteczka. Kruche, rozpływające sie w ustach, ale nie pieczone, tylko... smażone. Na zimno są naprawdę smaczne, ale ciepłe niestety mają bardzo wyczuwalny posmak sody i pachną... niezbyt fajnie :)
Mają prawie stuletnią tradycję w naszej rodzinie. Skąd się wzięła ta nazwa nie wiem, ale z kozami niewiele ma wspólnego. Odkąd pamiętam tak mówiła na nie moja babcia i mama, tak mówię ja i tak mówią moje dzieci. I pewnie tak już zostanie.
Razem z Alą nasmażyłyśmy w tym tygodniu irańskich ciastek:)
Pysznych, kruchych i aromatycznych, bo jakże inaczej, skoro z dodatkiem kardamonu i wody różanej, a na sam koniec oprószone cukrem pudrem z cynamonem.