Słoniowe uszy (gusz-e fil)

Słoniowe uszy (gusz-e fil)

Razem z Alą nasmażyłyśmy w tym tygodniu irańskich ciastek:)

Pysznych, kruchych i aromatycznych, bo jakże inaczej, skoro z dodatkiem kardamonu i wody różanej, a na sam koniec oprószone cukrem pudrem z cynamonem. Przepis pochodzi z książki.  M. Mehran, ale można znaleźć go również w internecie, m.in. na Fotoforum gazeta.pl, gdzie zamieścił go Giezik (wraz z drogocennymi wskazówkami:))

Polecam gorąco, a Tobie Alu dziękuję za wspólne (choć wirtualne) pichcenie:) I mam nadzieję, że nie ostatnie :D

Zdjęcie - Słoniowe uszy (gusz-e fil)    - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Słoniowe uszy (gusz-e fil)    - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Słoniowe uszy (gusz-e fil)

Składniki:

1 jajko

1/2 szklanki mleka

1/4 szklanki cukru

1/4 szklanki wody różanej

1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

3 szklanki mąki pszennej

oraz dodatkowo:

olej lub smalec do smażenia

cukier wymieszany z cynamonem do obsypania gotowych ciastek

 

Jajko ubić z cukrem, dodać wodę różaną, kardamon i mleko, Stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać na jednolitą masę. Gotowe ciasto włożyć do woreczka foliowego i odstawić na ok. 1 godz. Następnie odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać bardzo cienko na stolnicy podsypanej mąką. Za pomocą szklanki wycinać krążki. Z każdego krążka kciukiem i placem wskazującym formować kokardę. Smażyć w głębokim bardzo gorącym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Odsączyć na ręczniku papierowym i oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Zdjęcie - Słoniowe uszy (gusz-e fil)    - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów