Placki chlebowe z patelni

Placki chlebowe z patelni
Zdjęcie - Placki chlebowe z patelni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Od dawna chciałam je zrobić, bo bardzo podobała mi się idea przygotowywania pieczywa na patelni. Nie myliłam się, że to świetny sposób! Nie trzeba długo nagrzewać piekarnika, a potem czekać, aż chleb się upiecze. Oczywiście trochę trwa wyrabianie ciasta i jego wyrastanie, ale kto by nie chciał odrobinę się poświęcić, by potem cieszyć się smakiem tych pysznych placków;) Są pachnące i lekko słodkie. Można w nie coś zawinąć czy zjeść same, odrywając po kawałku. Naprawdę polecam.
Miękkie placki chlebowe z patelni
- ok. 6g świeżych drożdży
- 25g masła
- 250ml mleka
- 1/4 łyżeczki soli
- 25ml (20g) cukru
- 2 łyżeczki miodu
- 1/4 łyżeczki amoniaku
- 75ml (40g) mąki pszennej pełnoziarnistej
- 40ml (20g) mąki żytniej
- 420ml (250g) mąki pszennej+ do podsypywania

Drożdże pokruszyć do miski.
Rozpuścić masło, wlać do niego mleko i podgrzać do temperatury 37 st. C.
Rozpuścić drożdże w małej ilości mleka.
Dodać resztę mleka, sól, cukier, miód, amoniak, mąkę pełnoziarnistą i żytnią.
Dosypywać mąkę pszenną i wyrabiać ciasto.
Przykryć je ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat i podzielić na 8 części.
Z każdej zrobić kulkę i rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5cm.
Ostrożnie położyć placek na suchej, rozgrzanej patelni.
Smażyć z każdej strony po 1- 2 minuty z każdej strony.
Zostawić do ostygnięcia pod ściereczką.

Przepis pochodzi z książki "Encyklopedia wypieków i pieczenia" wyd. Rea. Zmieniłam go tylko trochę;)

Czas przygotowania: 1 1/2 godziny
Liczba sztuk: 8
Kaloryczność jednej sztuki: 190 kcal

Kategorie przepisów