Cebulowe bhaji

Kocham kuchnię indyjską. Zapach , smak przygotowywanych przysmaków. Ciągle szukam nowych przepisów. Do tej pory zamieszczałam na tym blogu przepisy na:

Aromatyczne curry z cukinią

Kurczak Shai Korma

Palak panir

Alu matar

Gulab Jamun

Chutney z chapati

Wszystkie te potrawy są przepyszne, bardzo aromatyczne i godne polecenia.

Cebulowe bhaji to wspaniała, chrupiąca przegryzka, doskonała do piwa, ale nie tylko. Przepis znalazłam na blogu Olasz.


Zdjęcie - Cebulowe  bhaji  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

1 duża cebula pokrojona w piórka

200g mąki z ciecierzycy

1 łyżka maki ryżowej lub innej skrobi

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 lyżeczki chili

1/2 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki kolendry

sól

woda, ok. 200 ml

tłuszcz do głębokiego smażenia

Rozgrzać olej, najlepiej we frytkownicy.

Cebulę pokroić w cienkie piórka. Wszystkie suche składniki wsypać do miski, wymieszać , dolać wodę i wymieszać na gładkie ciasto (proszę zajrzeć tutaj i zobaczyć jakiej konsystencji, powinno być). Dodać pokrojoną cebulę i wymieszać ponownie.

Kłaść porcje ciasta na rozgrzany tuszcz i smażyć ,aż bhaji będą złociste. Lepiej nie smażyc, zbyt wielu porcji jednocześnie, bhaji nie lubią tłoku. Usmażone wyjmować łyżką cedzakową i osączać na ręcznikach papierowych. Można podać z jogurtem naturalnym.

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Hawajskie ciasto marchewkowe
2

Hawajskie ciasto marchewkowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Raita – indyjski sos jogurtowy z ogórkami
1

Raita – indyjski sos jogurtowy…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Aloo gobi z młodymi ziemniakami
3

Aloo gobi z młodymi ziemniakam…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Japchae
1

Japchae

Tyna Tyna
In cooking we trust

Indyjski chlebek Parantha

Indyjski chlebek Parantha

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Miso ramen z boczniakami i wędzonym tofu

Miso ramen z boczniakami i węd…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Marchew po koreańsku
1

Marchew po koreańsku

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Japchae - koreański stir-fry z warzywami i makaronem z batatów
1

Japchae - koreański stir-fry z…

food² food²
Food Square

Stir-fry z kapustą pak choi, boczniakami i sosem hoisin
1

Stir-fry z kapustą pak choi, b…

food² food²
Food Square

Dahl z soczewicy – szybka i aromatyczna potrawka
1

Dahl z soczewicy – szybka i ar…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Pączki afrykańskie
1

Pączki afrykańskie

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Chlebki naan z masłem czosnkowym
1

Chlebki naan z masłem czosnkow…

food² food²
Food Square