Cebulowe bhaji
Kocham kuchnię indyjską. Zapach , smak przygotowywanych przysmaków. Ciągle szukam nowych przepisów. Do tej pory zamieszczałam na tym blogu przepisy na:
Wszystkie te potrawy są przepyszne, bardzo aromatyczne i godne polecenia.
Cebulowe bhaji to wspaniała, chrupiąca przegryzka, doskonała do piwa, ale nie tylko. Przepis znalazłam na blogu Olasz.
Składniki:
1 duża cebula pokrojona w piórka
200g mąki z ciecierzycy
1 łyżka maki ryżowej lub innej skrobi
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 lyżeczki chili
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kolendry
sól
woda, ok. 200 ml
tłuszcz do głębokiego smażenia
Rozgrzać olej, najlepiej we frytkownicy.
Cebulę pokroić w cienkie piórka. Wszystkie suche składniki wsypać do miski, wymieszać , dolać wodę i wymieszać na gładkie ciasto (proszę zajrzeć tutaj i zobaczyć jakiej konsystencji, powinno być). Dodać pokrojoną cebulę i wymieszać ponownie.
Kłaść porcje ciasta na rozgrzany tuszcz i smażyć ,aż bhaji będą złociste. Lepiej nie smażyc, zbyt wielu porcji jednocześnie, bhaji nie lubią tłoku. Usmażone wyjmować łyżką cedzakową i osączać na ręcznikach papierowych. Można podać z jogurtem naturalnym.
Smacznego!