Cebulowe bhaji

Kocham kuchnię indyjską. Zapach , smak przygotowywanych przysmaków. Ciągle szukam nowych przepisów. Do tej pory zamieszczałam na tym blogu przepisy na:

Aromatyczne curry z cukinią

Kurczak Shai Korma

Palak panir

Alu matar

Gulab Jamun

Chutney z chapati

Wszystkie te potrawy są przepyszne, bardzo aromatyczne i godne polecenia.

Cebulowe bhaji to wspaniała, chrupiąca przegryzka, doskonała do piwa, ale nie tylko. Przepis znalazłam na blogu Olasz.


Zdjęcie - Cebulowe  bhaji  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

1 duża cebula pokrojona w piórka

200g mąki z ciecierzycy

1 łyżka maki ryżowej lub innej skrobi

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 lyżeczki chili

1/2 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki kolendry

sól

woda, ok. 200 ml

tłuszcz do głębokiego smażenia

Rozgrzać olej, najlepiej we frytkownicy.

Cebulę pokroić w cienkie piórka. Wszystkie suche składniki wsypać do miski, wymieszać , dolać wodę i wymieszać na gładkie ciasto (proszę zajrzeć tutaj i zobaczyć jakiej konsystencji, powinno być). Dodać pokrojoną cebulę i wymieszać ponownie.

Kłaść porcje ciasta na rozgrzany tuszcz i smażyć ,aż bhaji będą złociste. Lepiej nie smażyc, zbyt wielu porcji jednocześnie, bhaji nie lubią tłoku. Usmażone wyjmować łyżką cedzakową i osączać na ręcznikach papierowych. Można podać z jogurtem naturalnym.

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Ciecierzyca z pieczonymi burakami i rukolą
1

Ciecierzyca z pieczonymi burak…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zupa z ciecierzycy ze szpinakiem

Zupa z ciecierzycy ze szpinaki…

figmara figmara
figowe smaki

Ciecierzyca z papryką

Ciecierzyca z papryką

figmara figmara
figowe smaki

Kokosowa chana masala ze szpinakiem

Kokosowa chana masala ze szpin…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Leczo z ciecierzycą
1

Leczo z ciecierzycą

Patrycja Patrycja
Simply Food

Hummus z masłem orzechowym i wędzoną papryką
2

Hummus z masłem orzechowym i w…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Przepisy z tych kategorii

Pieczona kapusta z sosem pleśniowym i krewetkami

Pieczona kapusta z sosem pleśn…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Kulki proteinowe
1

Kulki proteinowe

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Serca karczochów zapiekane z parmezanem i koperkowy sos aioli. Pochwała obfitości!

Serca karczochów zapiekane z p…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Łódeczki z farszem ruskim

Łódeczki z farszem ruskim

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chipsy z batata z awokado
1

Chipsy z batata z awokado

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Hummus z masłem orzechowym i wędzoną papryką
2

Hummus z masłem orzechowym i w…

Tyna Tyna
In cooking we trust