Cebulowe bhaji

Cebulowe  bhaji

Kocham kuchnię indyjską. Zapach , smak przygotowywanych przysmaków. Ciągle szukam nowych przepisów. Do tej pory zamieszczałam na tym blogu przepisy na:

Aromatyczne curry z cukinią

Kurczak Shai Korma

Palak panir

Alu matar

Gulab Jamun

Chutney z chapati

Wszystkie te potrawy są przepyszne, bardzo aromatyczne i godne polecenia.

Cebulowe bhaji to wspaniała, chrupiąca przegryzka, doskonała do piwa, ale nie tylko. Przepis znalazłam na blogu Olasz.


Zdjęcie - Cebulowe  bhaji  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

1 duża cebula pokrojona w piórka

200g mąki z ciecierzycy

1 łyżka maki ryżowej lub innej skrobi

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 lyżeczki chili

1/2 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki kolendry

sól

woda, ok. 200 ml

tłuszcz do głębokiego smażenia

Rozgrzać olej, najlepiej we frytkownicy.

Cebulę pokroić w cienkie piórka. Wszystkie suche składniki wsypać do miski, wymieszać , dolać wodę i wymieszać na gładkie ciasto (proszę zajrzeć tutaj i zobaczyć jakiej konsystencji, powinno być). Dodać pokrojoną cebulę i wymieszać ponownie.

Kłaść porcje ciasta na rozgrzany tuszcz i smażyć ,aż bhaji będą złociste. Lepiej nie smażyc, zbyt wielu porcji jednocześnie, bhaji nie lubią tłoku. Usmażone wyjmować łyżką cedzakową i osączać na ręcznikach papierowych. Można podać z jogurtem naturalnym.

Smacznego!

Kategorie przepisów