Damskie udka (udka dam)
Erotycznie nie będzie, ale za to całkiem smacznie! :) damskie udka to francuskie ciasteczka. Kruche, rozpływające sie w ustach, ale nie pieczone, tylko... smażone. Na zimno są naprawdę smaczne, ale ciepłe niestety mają bardzo wyczuwalny posmak sody i pachną... niezbyt fajnie :)
/źródło:"Kobiece udka i inne potrawy osobliwych nazwach" H. Szymanderskiej/
Damskie udka (udka dam) - francuskie kruche ciasteczka
Składniki:
- 5 jajek
- 25 dag cukru
- 12,5 dag masła
- skórka otarta z 2 cytryn
- mąka, tyle ile się wgniecie
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżka wiśniówki
- olej do głebokiego smażenia
Utrzeć masło z cukrem i, cały czas ucierając, dodawać po 1 jajku oarz skórkę z cytryny, sodę, wiśniówkę, a później stopniowo wsypywać, przesianą mąkę (tyle, aby powstało gładkie ciasto). Doskonale wyrobić, przykryć ściereczką, zostawić na pól godziny aby "odpoczęło". Następnie wyłożyć na stolnicę. Uformować z ciasta wałek, pokroić go na kawałki wielkości palca, smażyć partiami na złotobrązowy kolor.
Smacznego!