Damskie udka (udka dam)

Damskie udka (udka  dam)

Zdjęcie - Damskie udka (udka  dam)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Erotycznie nie będzie, ale za to całkiem smacznie! :) damskie udka to francuskie ciasteczka. Kruche, rozpływające sie w ustach, ale nie pieczone, tylko... smażone. Na zimno są naprawdę smaczne, ale ciepłe niestety mają bardzo wyczuwalny posmak sody i pachną... niezbyt fajnie :)

Zdjęcie - Damskie udka (udka  dam)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/źródło:"Kobiece udka i inne potrawy  osobliwych nazwach" H. Szymanderskiej/

Damskie udka (udka dam) - francuskie kruche ciasteczka

Składniki:

  • 5 jajek
  • 25 dag cukru
  • 12,5 dag masła
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • mąka, tyle ile się wgniecie
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżka wiśniówki
  • olej do głebokiego smażenia

 

Utrzeć masło z cukrem i, cały czas ucierając, dodawać po 1 jajku oarz skórkę z cytryny, sodę, wiśniówkę, a później stopniowo wsypywać, przesianą mąkę (tyle, aby powstało gładkie ciasto). Doskonale wyrobić, przykryć ściereczką, zostawić na pól godziny aby "odpoczęło". Następnie wyłożyć na stolnicę. Uformować z ciasta wałek, pokroić go na kawałki wielkości palca, smażyć partiami na złotobrązowy kolor.

Zdjęcie - Damskie udka (udka  dam)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów